VELIKA POTRAŽNJA ZA DIMNIČARIMA Oprez! Za čišćenje dimnjaka i kotla tražili 8.000 dinara
Alo/Privatna arhiva

Srbi se sve češće hvataju za glavu umesto za dugme kad prođe odžačar, jer pojedini im za čišćenje dimnjaka i kotla traže čak 8.000 dinara.

Da toliko košta ova usluga, ekipi Alo! rekli su na jednom od 33 oglasa.

- Radimo sa roto-sajlama, mašinski. Samo recite u kom delu grada ste da vam se javi kolega - rekao je gospodin koji je dao oglas i nije želeo da se predstavi.

- Ispod 6.000 dinara mi se ne isplati da dolazim. Posla imam preko glave, ove godine će drva i pelet ložiti i oni koji to nikad pre nisu radili - objasnio je dimničar Rade, kome je naš broj dao oglašivač i koji nas je kad smo pitali da spusti cenu uputio na druge privatne firme i Komunalno preduzeće „Dimničar“.

- Samo da znate, ovi iz „Dimničara“ naplaćuju 1.000 dinara dolazak i po 250 dinara metar dužni dimnjaka, odnosno ako je odžak visok 10 metara, treba da platite 2.500 plus 1.000 dolazak, plus 700 dinara PDV, što vam izađe 4.200 - izračunao je za Alo! Aca.

Njegov kolega koji je želeo da ostane anoniman takođe je s početnih 8.000 spustio cenu na 6.000 dinara.

- Ovaj što je dao oglas je građevinac i poslao mi je poruku da vam hitno treba odžačar i da vam tražim 8.000 dinara. Bilo mi je čudno zašto toliko, pitao sam ga koliki kotao imaju ti ljudi? Stvarno ne mogu jeftinije od 6.000 dinara, dolazim iz drugog kraja grada i potrošiću hiljadarku za gorivo. Ako nema smole u kotlu i dimnjaku, mogu da završim za sat, sat i po, druga stvar je ako budem morao da stružem smolu i kotao koji je zapekao perem hemijom. To će malo povećati cenu - naveo je ovaj dimničar koji je za Alo! prosledio poruku od „poslodavca“.

I dok u Beogradu treba izdvojiti od 4.200 do 6.000 dinara, i to za čišćenje dimnjaka i kotla u porodičnim kućama, njihove kolege u unutrašnjosti ovu uslugu naplaćuju i triput manje.

- Mnogi će se umesto na struju ove zime grejati na drva. Tokom leta nas skoro niko ne zove, svi se sete kad počnu da lože. Tada sam na terenu i više od 10 sati dnevno. Kotao mora svake godine da se očisti i pregleda, jer se dešava često da se probuše tokom sezone. Naši ljudi lože svašta, nalazio sam i ostatke gume - naveo je Đuro Bajčin iz Čačka.

VELIKA POTRAŽNJA ZA DIMNIČARIMA Oprez! Za čišćenje dimnjaka i kotla tražili 8.000 dinara

RINA

- Do prošle godine naplaćivao sam od 1.000 do 1.500 dinara, ali pošto je cena goriva skočila u nebo, povećao sam cenu da bih pokrio troškove puta. Čišćenje dimnjaka sada se kreće od 2.000 do 2.500 dinara u zavisnosti od toga da li radim na gradskom ili udaljenom seoskom području - rekao je za RINA Bajčin.

Iz KP „Dimničar“ nisu se oglasili do zaključenja ovog broja.

Cene po satu

2.112 do 3.088 dinara po satu košta čišćenje dimnjaka

* Navedeno je na jednom sajtu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading