KAD BI NEKO VASKRSAO, PROBOLI BI GA KOCEM Veroučiteljka Andrea Kereš razotkriva najčešće zablude vernika
Foto: Screenshot YouTube

Sudeći po pitanjima koje postavljaju onlajn veroučiteljici, današnji vernici teško prave razliku između sujeverja i istine.

- Misija ovog profila je da pokažem da mladi mogu biti hrišćani u današnjem svetu i da to ne podrazumeva ogromne žrtve i prevelika odricanja - objasnila je Andrea koja je šest meseci po ceo dan odgovarala na pitanja.

Jedne zanima koliko puta treba da se pričeste i ispovede, druge zašto je samoubistvo greh, a neki ne mogu u crkvu kad vide popove u džipovima. Devojku koja se predstavila kao Talijawin muči kako da „natera dečka u današnje vreme da se prvo venčaju, pa onda seks, kad druge devojke nude seks na svakom koraku“.

- Nedavno sam anketirala 4.000 ljudi i pitala ih veruju li da oni ili neko može da vaskrsne. Njih 25 odsto je odrično odgovorilo, što me nije začudilo. Sigurna sam da više od 50 odsto anketiranih ne veruje u vaskrsenje, što je suština pravoslavlja. I kad bi neko vaskrsao pred njihovim očima, mislili bi da se povampirio i zabili bi mu kolac u grudi - objasnila je Andrea koja se nekad bavila manikirom.

- Školovala sam se za teologa i tim želim da se bavim. Zato sam i pokrenula ovaj profil - objasnila je kako je postala onlajn veroučiteljica.

Sudeći po broju poruka i pratilaca - ima ih gotovo 70.000, među njima su i brojne poznate ličnosti - Andrea ima pune ruke posla, a Alo! prenosi neke od najzanimljivijih postova sa njenog Instagram profila.

„Da li je u redu ako svaki put menjamo sveštenika kod koga se ispovedamo kao i crkvu i kalkulišemo kod koga bismo se ispovedali u zavisnosti od greha koji smo učinili?“ pitao je Alex.niasse.33

„Nije, zato što onda to znači da nećemo stati sa traženjem dok nam neko ne kaže ono što mi želimo da čujemo. A to je onda manipulacija nečega što bi trebalo da bude duhovno rukovođenje“, odgovorila je Andrea.

„Kad vidim popove u džipovima, ne želim da idem u crkvu“, požalio se jedan od pratilaca, a i za njega je imala spreman odgovor.

„Ne možeš u crkvu jer imaš dobar izgovor, jer su popovi ovakvi i onakvi a treba da nam daju primer jer su ambasadori Boga na Zemlji. Da, ali, da li mislite da Bog od njih neće tražiti više, jer im je dao više?“, bila je izričita tridesettrogodišnja Andrea, kojoj je jedan od profesora na fakultetu bio patrijarh Porfirije.

„Da li su tetovaža, pirsing, ofarbana kosa prepreka kad stojimo pred Bogom?“

„Mogla bih svašta da dodam, ali citiraću reči oca Pavela i oca Milana: „Ne osuđujte ljude koji prilaze Hristu istetovirani ili ofarbani u zeleno, jer to ne znači da su vanzemaljci ili da su manje dostojni crkve, nego drugi. Svako će odgovarati za odluke koje donosi. Naše je da ne osuđujemo druge! Najmanje one koji naprave korak ka Hristu“, napisala je Andrea.

Zašto je samoubistvo greh?

„Čovek je stvoren slobodan da bira put sa ili bez Boga,  a samoubistvom daje finalnu reč da ne želi Boga u svom životu. Zbog toga se opelo ne služi. Ne zato što se Bog odriče samoubice, već zato što se samoubica odriče Boga“.

Menstruacija i pričest

„Može li žena da se pričesti ako ima menstruaciju?“ bilo je još jedno od pitanja.

„Isto važi i ako imamo rane ili ako se posečemo nakon pričešća. Ne smemo da svodimo telo i krv Hristovu na hemijsku supstancu koja magijski struji našim telom i sujeverno mislimo da će isteći iz nas ako se posečemo nakon pričešća. Hristos se nakon pričešća duhovno useljava u nas. O toj blagodati treba da mislimo, ostavimo se sujeverja“, napisala je Andrea.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading