REALIZOVANA IDEJA STARA 15 GODINA Nova stranica u životu srpske zajednice u Švajcarskoj
Foto: Privatna arhiva

Skup je održan uz učešće stotinak parohijana i predstavnika vodećih srpskih organizacija i u prisustvu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, koji je prihvatio da bude počasni predsednik novoosnovane nevladine organizacije.

Obraćajući se prisutnima, protojerej-stavrofor dr Miroslav Simijonović rekao je da se napokon ostvaruje ideja stara punih 15 godina da Srbi u Švajcarskoj stvore jednu organizaciju koja će istovremeno obogatiti kulturni i prosvetni život srpske zajednice i koja će predstavljati sponu sa švajcarskim institucijama i javnošću. Kao nastojatelj Uspenskog hrama, otac Miroslav će biti u sastavu sedmočlanog Upravnog odbora Instituta za čijeg predsednika je izabrana dr Jeka Gordić, lekar iz Ciriha. Ona je u svom obraćanju konstatovala da su njegova vizija i višegodišnja upornost napokon urodili plodom.

REALIZOVANA IDEJA STARA 15 GODINA Nova stranica u životu srpske zajednice u Švajcarskoj

Foto: Privatna arhiva

 

 

U svojim uvodnim napomenama konsultant Srpskog instituta u Švajcarskoj dr Srđa Trifković rekao je da je žalosna je činjenica da već tri pune decenije pripadnici srpske dijaspore bez mnogo uspeha pokušavaju da se suprotstave izrazito antisrpskom trendu koji je – još ranih 1990-ih godina – uhvatio korena u političkoj, medijskoj i akademskoj eliti zapadnog sveta. On je taj neuspeh pripisao između ostalog i nepostojanju jedne kredibilne srpske platforme za informisanje institucija zemlje-domaćina i za stručno i blagovremeno reagovanje na medijske izazove.

Glavna svrha Instituta, kako je Trifković naveo, biće promocija srpske istorije, tradicije, kulture i jezika, kao i analiza aktuelnih zbivanja koja se tiču srpskog naroda u matici i rasejanju. Poseban akcenat biće na podsticanju učešća pripadnika srpske zajednice u društvenom, kulturnom, ekonomskom, političkom, sportskom, kao i svakom drugom aspektu života u Švajcarskoj Konfederaciji. 

U izjavi za „Alo!“ Srđa Trifković je rekao da će aktivnosti Instituta biti usmerene na interakciju sa švajcarskim institucijama – univerzitetima, medijima, naučnoistraživačkim institucijama, državnim organima, nevladinim sektorom i dr. – o životu srpske zajednice u Švajcarskoj ali i srpskog naroda u svim njemu matičnim državama, uključujući istorijski kontekst geopolitičkih dešavanja kao i aktuelne društveno-političke prilike na Zapadnom Balkanu. Institut će da razvija program za postizanje ovih ciljeva kroz izdavačke projekte, konferencije, predavanja, nastupe u medijima i na društvenim mrežama. 

Osnivačku skupštinu je putem video-linka pozdravio predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić. Zatvarajući osnivačku skupštinu, vladika Andrej rekao je da će Eparhija svesrdno podržati novoosnovani Institut, jer postoji preka potreba za jednom ustanovom upravo takvog profila i dijapazona aktivnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading