VREMENSKI MIKS DO KRAJA MESECA,  JESEN I LETO U AVGUSTU Pogledajte kada ćete misliti da je novembar, a kada će biti vrelih 40 stepeni (FOTO)
Alo/ Ilustracija

Meteorolog Ivan Ristić ističe da nas do kraja meseca očekuje promenljivo vreme sa čestim smenama sunca, oblaka i kiše, kao i još jedan tropski talas.

Meteorolog ističe da će ciklon koji prelazi preko zapadne Evrope u našu zemlju da donese velike količine kiše.

- Tokom naredne nedelje ciklon će preći preko zapadne Evrope i doneti velike količine kiše u područja gde je donedavno bila velika suša, što će poboljšati hidrološku situaciju i smanjiti šanse za požare - ističe Ristić.

On dodaje da će pored ovog ciklona, jako jugozapadno strujenje doneti tropski vazduh iz severne Afrike na područje centralne Italije, Balkana i naše zemlje, pa nas tako opet očekuju temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Stiže tropski talas
VREMENSKI MIKS DO KRAJA MESECA,  JESEN I LETO U AVGUSTU Pogledajte kada ćete misliti da je novembar, a kada će biti vrelih 40 stepeni (FOTO)

Printscreen

 

 

- U nedelju, 14. avgusta, pretežno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Popodne i krajem dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Maksimalna temperatura biće malo ispod proseka za mesec avgust i kretaće se od 23 do 28 stepeni Celzijusa. U ponedeljak, 15. avgusta, pretežno sunčano, toplije, uz razvoj dnevne oblačnosti, maksimalna temperatura malo iznad 30 stepeni Celzijusa. U noći na utorak i u utorak ujutru prolazno naoblačenje ponegde sa pljuskovima kiše i grmljavinom.

Sredinom nedelje, prema rečima meteorologa, počinje kraći, ali veoma izraženi toplotni talas.

- Od utorka, 16. avgusta, nad našom zemljom jača termobarički greben koji donosi topao tropski vazduh sa severa Afrike. To je ujedno i početak kraćeg, ali veoma izraženog toplotnog talasa koji će trajati do subote, 20. avgusta, a najtoplije će biti u četvrtak i petak, 18. i 19. avgusta, kada će maksimalna temperatura u većini mesta biti od 35 do 40 stepeni Celzijusa - kaže Ristić.

Vetar, pljuskovi i grad

Već krajem radne nedelje počinje opet nestabilno vreme, koje će doneti pljuskove sa grmljavinom, a u pojedinm delovima padaće i grad.

- Od popodneva u petak, 19. avgusta i narednih pet dana, nestabilno vreme usloviće smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. U petak još uvek vruće, sparno, kako mi kažemo pred kišu, a zatim maksimalna temperatura u padu i već za dane vikenda, 20. i 21. avgusta, biće oko proseka za mesec avgust i kretaće se od 27 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima i 17 do 22 stepena Celzijusa na planinama - kaže naš sagovornik.

Meteorolog Ristić ističe da nakon ovog promenljivog i svežijeg perioda kraća stabilizacija vremena i ponovo porast temperature koja neće prelaziti 35 stepeni Celzijusa.

Krajem avgusta i početkom septembra, kao najava predstojeće jeseni, počinje promenljivo vreme sa čestom pojavom kiše, sve više oblaka i postepenim padom temperature.

- Krajem prve dekade septembra maksimalne temperature kretaće se od 20 do 25 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 10 do 15 stepena Celzijusa na planinama - kaže Ristić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading