VRHUNAC TURISTIČKE SEZONE U GRČKOJ, KRKLJANAC NA GRANICAMA Od danas pa do ovog datuma očekuju se velike gužve, zadržavanja na prelazima po 3 sata
Printscreen/ AMSS

Počevši od danas, pa sve do 20. avgusta, turistima iz Srbije koji su rešili da godišnji odmor provedu na plažama Grčke, savetuje se da na put ne kreću bez rezervisanog smeštaja, ali i da se naoružaju strpljenjem usled očekivanih velikih gužvi, kako na graničnim prelazima, tako i na putevima unutar Grčke.

Turisti iz Srbije koji su danas krenuli u tamošnja letovališta, već prijavljuju duga zadržavanja na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce sa Severnom Makedonijom. Kako pišu po Fejsbuk grupama posvećenim Grčkoj, čeka se i više od tri sata.

Prema zvaničnim informacijama na sajtu AMSS, to vreme iznosi 120 minuta na izlasku iz Srbije u pravcu Severne Makedonije.

Za sada, alternativni granični prelaz Prohor Pčinjski - Pelince je prohodan, i zadržavanja su između 30 i 50 minuta, kako ističu Srbi koji su se ovog puta uputili ka Grčkoj preko Severne Makedonije. Slična informacija dolazi i sa sajta AMSS, gde piše da je vreme zadržavanja oko 30 minuta.

Na graničnom prelazu između Severne Makedonije i Grčke, Bogorodica - Evzoni, prema rečima naših turista, čeka se za sada i preko dva sata, dok na sajtu AMSS piše da su zadržavanja na ulasku u zemlju Helena oko 90 minuta.

Za sada, na alternativnom graničnom prelazu Dojran, nema gužvi, pa je vreme zadržavanja minimalno.

Pored Evzonija i Dojrana, tu su i granični prelazi Medžitlija - Níki kod Bitolja ili Kulata-Promahonas preko Bugarske. Svi oni otvoreni su za saobraćaj 24 sata.

Velika Gospojina - velika gužva

Za danas i sutra, na grčkim putevima ali i letovalištima na Halkidikiju, očekuju se tradicionalno velike gužve usled velikog verskog praznika Velike Gospojine, pa su 14., 15. i 16. avgust u celoj Grčkoj neradni dani.

Naime, upravo u tom periodu veliki broj Grka se spušta na obalu, zbog čega se očekuju velike gužve na putevima. Takođe, to će se osetiti i kada se radi o smeštajnim kapacitetims, budući da će svi oni koji imaju stanove i kuće na moru krenuti na odmor.

Ova informacija je posebno važna za naše državljane koji su navikli da smeštaj potraže na "bum", odnosno, na licu mesta, bez prethodne rezervacije ili informisanja o dostupnosti smeštajnih jedinica.

U prethodnih mesec dana, sudeći po objavama naših turista, već nekoliko porodica je na taj način pokušalo da nađe smeštaj duž Halkidikija, prilikom čega su imali veliki problem usled pojačanog interesovanja ove sezone.

"Ne krećite na put bez rezervacije smeštaja"

Upravo zbog toga, u nastupajućih sedam dana, turistima se savetuje da pre polaska na put pronađu siguran smeštaj jer u suprotnom, kako su rekli turistički radnici sa Halkidikija veoma je rizično kretati na put.

- Od danas pa do 20 avgusta, očekujemo velike gužve. Odnosno, do kraja meseca, ali udarni period se očekuje u narednih sedam dana kada i Grci dolaze na more. Gužve su i sada velike, šetališta su puna, plaže su pune, parkinzi su puni. Dešava nam se da nas ljudi panično zovu i da traže smeštaj, jer su došli i pokušali sami da ga nađu , ali kada posle više sati lutanja shvate da to neće biti lako kao što su zamislili, uzimaju sve što im se nudi, pod uslovom da ima dostupnog smeštaja i da im odgovara u finansijskom smislu. Radim ovaj posao deset godina i ne pamtim ovoliko interesovanje. Zbog toga apelujemo na ljude, za njihovo dobro, da ne kreću bez rezervacija smeštaja u narednim danima - savetuju oni.

Ono što je možda još korisno znati za one koji danas ili sutra kreću na godišnji odmor, jeste savet da prate kamere na sajtu AMSS-a i AMSM-a, gde se najbolje vidi kolike su i gde su najveće gužve na graničnim prelazima.

Takođe, bitno je da na put krenete odmorni, sa svim pratećim dokumentima, ali i vodom, ako se kojim slučajem nađete u kolonama na graničnim prelazima, koje u ovom periodu znaju da budu i više nego dugačke.

 

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading