ALO! SAZNAJE! "Š" ĆE KOŠTATI NEKOLIKO HILJADA DINARA Tablice se ne menjaju ako su latinična slova srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž, Đ sadržana u oznaci registarskog područja
Alo/Tanjug

Nisu oni tražili ta slova, nije ovo loto, pa da neko prođe džabe, nemam ta slova srećom, ali ovo je takva nepravda prema tim ljudima, zamenio sam tablice i to platio par hiljada više, imao sam ČY... ovo su samo neki od komentara koji se mogu pročitati povodom zamene registarskih tablica, ako su na njima slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W.

Za ostale je od 2020. godine rok trajanja registarskih tablica neograničen, ali ukoliko sadrže „problematična” slova, potrebno je promeniti i tablice i saobraćajnu dozvolu.

Mnogima je nejasno šta će biti sa vlasnicima vozila koji žive u Čačku, Kruševcu, Vršcu…jer na svojim tablicama imaju oznaku registarskog područja i zbog toga je Alo! proverio u MUP-u na koji način će biti rešena situacija s građanima koji pripadaju teritoriji ovih gradova.

Iz MUP-a smo dobili sledeći odgovor:

„Registarske tablice za motorna i priključna vozila koje u delu registarske oznake (iza oznake registarskog područja) sadrže latinična slova srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž, Đ i latinična slova Y i W prestale su da se izdaju u 2017.godini.

One koje su izdate zameniće će se po proteku roka od sedam godina od dana izdavanja (koji rok je na poleđini saobraćajne dozvole upisan u rubrici H) i na zahtev vlasnika vozila izdaće se nove registarske tablice, registraciona nalepnica i saobraćajna dozvola.

Zamena registarskih tablica se ne vrši ukoliko su latinična slova srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž, Đ sadržana u oznaci registarskog područja (npr. ČA, КŠ, VŠ i dr.).

Troškovi izrade i izdavanja novih registarskih tablica, registracione nalepnice i saobraćajne dozvole plaćaju se putem jedinstvene uplatnice generisane na portalu eUprave, kroz sistem Plati, i njihova visina zavisi od vrste vozila za koje se izdaju registarske tablice, s obzirom na to da su propisani različiti iznosi naknada za izradu registarskih tablica i različite administrativne takse za izdavanje istih”, stoji u saopštenju MUP-a.

Cena novih registarskih tablica je 2.233 dinara, saobraćajne dozvole 1.340 dinara, što znači da se mora platiti 3.573 dinara.

POSKUPELA REGISTRACIJA

Osiguravajuće kuće su podigle cene polise osiguranja od autoodgovornosti za oko 22 odsto u proseku, što je dovelo do poskupljenja registracije. Koliko će biti veći iznos, zavisi najviše od snage motora, u proseku to će biti nekoliko hiljada dinara više. Ovo je prva promena cene polise obaveznog osiguranja za automobile od 2014. godine.

ALO! SAZNAJE!

To znači da će, na primer, za auto za koji je prošla registracija koštala 27.000 ove godine iznositi 29.310.

Koliko će vam izneti registracija, možete proveriti i pre odlaska u auto-kuću, na sajtu „registracija vozila“, gde unošenjem podataka o autu sistem sam izračuna koliko će koštati vaša registracija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading