SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE 27 GODINA KASNIJE Šta su sve poneli i šta sačuvali izbegli iz Hrvatske tokom "Oluje"
Alo/ Ilustracija

Cilj ove operacije je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske, koja je bila aktivna za vreme rata vodeći politiku zasnovanu na težnji Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji.

Operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Prošlo je 27 godina od kako je više od 200.000 Srba moralo da napusti domove na područjima Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Oni danas žive neke nove živote.

Neki su odrasli i u međuvremenu dobili decu, neki se skućili, a neki odselili na skroz drugi kraj sveta - ali svi i dalje čuvaju nešto što ih vezuje za nekadašnji život.

Sitnice koje život znače

Fotografije, kuhinjski predmeti, bicikli, igračke... Izbegli iz Hrvatske čuvaju mnogo toga što ih podseća na nekadašnji život. 

Mira Vujasinović otišla je iz Knina. Sa sobom je ponela samo escajg i par kuhinjskih predmeta. Kako Mira kaže: - To je sve što sam uspela u brzini, jer da smo ostali duže.. ne bi nas više bilo.

Stefan, njen sin, koji sada ima 30 godina, uspeo je samo da ponese omiljenu knjigu “Sve bajke sveta”. Stefan dugo već živi u Ontariju, a knjiga koju je poneo sa sobom krasi policu u kući koju je sam podigao i koju sada naziva svojim domom.

Đorđe B. je bio jako mali kada je sa svojom porodicom napustio Knin.

U maglovitom sećanju pamti kroz šta je sve njegova porodica prošla, ali kaže: - Moja mama je iz Hrvatske ponela dve kese. U jednoj su bili albumi sa slikama, koje sam pre par godina poneo u Kanadu. Tu su slike mog prvog rođendana, kad sam bio beba, kad sam bio kod babe, kad su se mama i tata venčali, kad polazim u prvi razred... Uglavnom stvari kojih se ne sećam. Ne mogu ni da zamislim da nemam te slike, to bi mi bilo strašno. Zato sam ih i poneo, da mogu da se prisetim.

Vojin B. je sa sobom poneo samo Tetris. Seća se da je sedeo u dvorištu kuće u Petrovcu na Mlavi, igrao se i tada su saznali da je “pao” Knin i da više nema povratka.

- A tetris… Mislim da ga brat i dalje čuva. Bilo nam je žao da ga bacimo - kaže Vojin.

Mnogo teških priča stoji iza svakog pojedinca koji je prošao kroz traumatično iskustvo ove vojno-policijske akcije.

Operacija Oluja trajala je od 4. do 8. avgusta i njome je okončan četvorogodišnji sukob u Hrvatskoj. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading