ISTINA O UŽASU ČUVANA OSAM DECENIJA KONAČNO UGLEDALA SVETLOST DANA Masovna grobnica jasenovačkih žrtava nalazi se u centru Beograda, ovde počivaju ubijeni Srbi
Shutterstock

Kako ih je voda najčešće izbacivala kod beogradske tvrđave, građani su se spontano organizovali, izvlačili tela iz reke i sahranjivali ih kod Kule Nebojša.

Ova tajna čuvana je 75 godina, a torkio ju je Razvojne akademije Srba, poznati hirurg, prof. dr Alek Račić, koji se više od decenije zalaže za to da kraj Kule Nebojša bude izgrađeno spomen-obeležje u znak sećanja na žrtve Jasenovca.

Firma koja je specijalizovana za podzemno istraživanje terena utvrdila je da ispod zemlje, na području donjeg dela Kalemegdana, ima ljudskih ostataka.

Postoje tvrdnje da su u godinama neposredno posle Drugog svetskog rata skeleti pokojnika sahranjeni kod Kule Nebojša prebacivani sun na Novo groblje i druga mesta.

Takve tvrdnje je u javnosti iznosio dr Marko Popović, viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu.

– Tokom sve četiri ratne godine leševi iz logora Jasenovac plutali su celom dužinom Save i stizali do Beograda. Usput su se mnoga tela zaglavljivala, naročito kod Železničkog mosta, pa su tu Nemci čak minirali leševe da bi oslobodili plovni tok reke. Neki su i nastavljali plutanje. Baka mi je pričala da se tada jak smrad širio sve do Senjaka. Kako god, građani Beograda su se spontano organizovali i sahranjivali te leševe ili ono što je od tela ostalo, i to kod Kule Nebojša. Mnogi su o tome svedočili. ​Tu je, ispod zemlje, masovna grobnica sa oko 20.000-30.000 žrtava. To je, otprilike, na mestu gde se sad nalazi parking ispod te kule na beogradskoj tvrđavi – priča Račić.

Grobnica obeležena kamenom 

Kako je dodao, nekada je ta masovna grobnica bila skromno obeležena kamenom koji je u međuvremeno neko namerno sklonio ili je otplovio jer je Sava često plavila taj teren.

– Na moju inicijativu, pre desetak godina firma koja je specijalizovana za podzemno istraživanje terena izašla je da snimi taj teren. Sondiranjem je utvrđeno da tamo ima ljudskih kosti. Ušće vrvi od leševa koji su tu doplovili Savom iz Jasenovca. Možda je nekoliko hiljada žrtava bilo i s drugih mesta. Zato sam pokrenuo inicijativu da se podigne spomen-obeležje – navodi Račić.

Istakao je da se u blizini nalazi još jedna grobnica, kod Ratnog osrtva, koja je nastala po istom principu, sahranjivani su leševi stradalih u novosadskoj raciji.

SPC dozvolila da sve slave budu mrsne tokom ratnih godina

Alek Račić kaže kako su mu poznate priče da je SPC ratnih godina napravila presedan da oni koji slave posne slave taj dan obeležavaju mrsnom hranom i bez ribe. Kao razlog takve odluke naveli su to da su ribe grickale tela pokojnika koja su plutala Savom, Dunavom i drugim rekama.

Istakao je da o stravičnim načinima ubijanja u Jasenovcu svedoče i kazani u kojima su se od tela logoraša pravili sapuni, koji su stizali čak i u Beograd.

– Nemci su nekim Beograđanima davali tzv. sledovanja, pakete, u kojima je bio i taj sapun. Na njima je pisalo: “napravljen od leševa u Jasenovcu”.

Akademik Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, nekadašnji profesor na Medicinskom fakultetu Svetog Vartolomeja u Londonu, forenzičar i antropolog govorio je o masovnoj grobnici kod Kule Nebojša, jer je sve video svojim očima.

– Ne znamo ni imena žrtava koje su, kao ostrva leševa, plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca. Lično sam ih posmatrao, a izbacivala ih je voda na obale ove dve reke. Sahranjivani su na lokalnim grobljima bez ikakvih obeležja. Jedna takva masovna grobnica se nalazi pored Kule Nebojša u Beogradu. Sada više niko i ne zna da je tu masovna grobnica. Mnogo leševa je bilo i na vrhu Ratnog ostrva, to je naša komisija ustanovila – ispričao je Živanović.

Živanović je, takođe, bio član državne komisije koja je 1964. godine utvrdila da su u sistemu ustaških logora sistematski uništavani Srbi, Jevreji i Romi, kao i njihove porodice i potomstvo.

– Komisija čiji sam član bio možda i ne bi započela rad da nije bilo pritisaka porodica ubijenih, ali i boračkih udruženja. Bili su to dani pakla, za nas u komisiji koji smo iz grobnica vadili dečje lobanje.

Sakrivanje dokaza

Kako Živanović tvrdi, sve je činjeno da se od javnosti sakriju dokazi.

– Čuvajući tajnu Jasenovca, Tito nije štedeo tuđe živote. Tajna jeste u masovnoj grobnici ispod Kule Nebojša. Ali je tajna i u jednom institutu u Srbiji, u kojem se čuvaju dva sanduka sa dokumentacijom žrtava koje su na obalu izbacili Dunav i Sava. A jedna od tih tajni je i snimak američkih pilota koji se čuva u Edinburgu, na kom se vidi da se masovna grobnica umorenih jasenovačkih žrtava, na potezu Donje Gradine, sada u Republici Srpskoj, proteže na šesnaest kvadratnih kilometara.

Komentari (2)

Loading
Penzioner

26.07.2022 16:24

Ustašijo, dužni ste nam mnogo života!

Marko

26.07.2022 16:43

Treba pisati što više o tome. Bravo!