NAJPOTRESNIJE SVEDOČANSTVO Sveska grobara Franje otkriva kako je umirala srpska nejač u ustaškom logoru za decu
Foto: Youtube/Printscreen

– Dečija tela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 dece – navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.

Reagujući na pismo zagrebačkih nadbiskupa, koji negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu decu računao na „kune“ i „komade“, a da je račune svojim potpisom overavala časna sestra Gaudencija.

Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 djece. Onda stoji račun i potvrda: „Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada dece pokopane“.

STRAVA I UŽAS! Zagrebački nadbiskupi tvrde da je logor za decu Jastrebarsko bio - prihvatilište!

U medijima je juče objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Dva meseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dve sedmice od prvog obežavanja praznika Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, već tvrde da je to bilo „prihvatilište“ u kojem su navodno časne sestre lečile decu.

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obeležavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzioja Stepinca u Drugom svetskom ratu i da ga kleveće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading