ZBOG LUCIFERA PUSTE ULICE Reporteri ALO! obišli Beograd tokom najvrelijeg dana u ovoj godini (VIDEO)
Alo

Građani su uglavnom poslušali savete lekara da izbegavaju kretanje tokom najtoplijeg dela dana, u šta se uverila ekipa Alo! koja je obišla prestonicu tokom jučerašnjeg dana i zatekla prazne ulice.

Retke prolaznike pitali smo kako se bore s vrućinom i da li im smeta.

- Tuširam se hladnom vodom, tako se rashlađujem - rekao nam je jedan prolaznik, dok je jedna sugrađanka priznala da teško podnosi vrućinu i da se rashlađuje lepezom.

- Samo da narod ide u hladovinu, šumu, izletišta i bazene - njen je savet.

Ima i onih kojima 40 stepeni ne smeta.

- Vrućina u Beogradu nikada nije predstavljala za mene problem. Ja podnosim vrućinu.

ZBOG LUCIFERA PUSTE ULICE Reporteri ALO! obišli Beograd tokom najvrelijeg dana u ovoj godini (VIDEO)

Alo

 

Međutim, oni koji moraju da rade ne mogu ni da se čuvaju, rekao nam je jedan sugrađanin.

- U Beogradu je kao i u svakom drugom mestu, vruće, jedva sam živ... Moram da radim. Jedino što mogu je da nosim kratke pantalone - rekao nam je jedan Beograđanin.

A ima i onih koji ne mrdaju iz klimatizovane kuće sem do prodavnice.

- Kad se može, pobegne se na bazen, Lido... Negde...

Vrućina na asfaltu smeta i onima koji su želeli da posete Beograd.

- Mi nismo odavde, pokušavamo da se sakrijemo u hlad što više možemo - rekli su našoj ekipi.

ZBOG LUCIFERA PUSTE ULICE Reporteri ALO! obišli Beograd tokom najvrelijeg dana u ovoj godini (VIDEO)

Alo

 

Od utorka opet vrelo

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoku temperaturu na području Srbije u poslednjoj dekadi jula.

Iako se posle jučerašnjeg paklenog dana kada je u Srbiji izmerena temperatura viša od 40 stepeni danas očekuje prijatniji dan s maksimalnom najavljenom temperaturom od 32 do 35 stepeni, meteorolozi najavljuju novi vreli talas u utorak.

Danas će možda biti moguća i lokalna pojava kratkotrajne kiše i pljuskova s grmljavinom od sredine dana.

Nizak vodostaj, nema plovidbe

Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, vodostaj će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa, upozorava RHMZ. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednjemesečnim vrednostima 95 odsto - neobezbeđenosti (biološkom minimumu).

Povećan broj intervencija Hitne pomoći

U Novom Sadu su ekipe Hitne pomoći imale pojačan broj intervencija. Građanima je najčešće pozlilo u autobusima, a starijim sugrađanima posle izlaska iz klimatizovanih stanova, rekla je za Alo! dr Nikolina Marić i dodala da zbog visokih temperatura često dolazi i do pada pritiska. Ona savetuje da se u vrelim danima unosi više tečnosti i da se obavezno nosi šešir ili kapa na glavi.

Za razliku od Novosađana, Beograđani su više poziva Hitnoj upućivali kad se vrate kući jer im tada pozli. Inače, poslednjih dana imali su povećan broj intervencija na javnom mestu. Do zaključenja broja nije bilo poziva sa bazena, a dve ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dežuraju na Adi Ciganliji.

Obavezna voda

Kod ekstremno visokih temperatura, kako navode lekari, najbitnija je prevencija - nošenje vode sa sobom, rashlađivanje, lagana odeća, ali, pre svega, da se izbegava boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading