ALARMANTNI PODACI Kod mladih sve popularniji kokain, čak 18 odsto učenika koristi neku drogu
Alo

Rezultati nedavno sprovedenih istraživanja o tome da li i koliko mladih je probalo drogu trebalo bi da budu zvono za uzbunu čitavom društvu, a posebno roditeljima i nastavnicima. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.287 ispitanika pokazalo je da narkotike koriste devojčice više od dečaka, a 18 odsto učenika izjavilo je da koristi neku drogu.

Kanabis je najpopularnija droga među beogradskim srednjoškolcima starosti od 15 do 18 godina. Marihuanu koristi njih 55 odsto, kokain konzumira 13 procenata, spid i ekstazi osam, a heroin sedam odsto.

Dr Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, u izjavi za Alo! naglasila je da zbog dostupnosti droge i niskih cena, mi pre svega moramo da edukujemo decu i da školi vratimo vaspitnu ulogu, a ne samo obrazovnu. Ona se zbog toga zalaže za uvođenje bezbednosne kulture u obrazovne ustanove.

- „Droga za elitu“, kokain, postala je veoma dostupna, a sa povećanjem količine na tržištu pala joj i cena, tako da sada jedan gram košta od 50 do 120 evra. Konzumiranje kokaina je stvar prestiža i najčešći je izbor bogatih porodica, gde su i roditelji konzumenti - rekla je dr Mišev, i dodala da se cena heroina kreće od 15 do 30 evra, a da se u njega meša paracetamol, laktoza, gips ili kreč.

ALARMANTNI PODACI Kod mladih sve popularniji kokain, čak 18 odsto učenika koristi neku drogu

Alo

 

Najjeftinija, a samim tim i najdostupnija je marihuana, koja se može nabaviti za pet evra. Pored povoljne cene, kako kaže naša sagovornica, veći je problem što mladi ne shvataju da je kanabis droga i koliko može biti opasan.

- Oni misle da je lekovit, nisu svesni da marihuana stvara zavisnost i da oštećuje organe. Posle nje se uvek prelazi na jače, prvo ekstazi i spid, a onda se prelazi na heroin i kokain jer se uvek traži još, pošto ih marihuana vremenom ne zadovoljava - objasnila je Mišev.

U poslednje vreme, za sve veću popularnost različitih vrsta droga krivi su i roditelji, koji zbog svojih poslova nemaju vremena za decu, a neretko i oni koriste različite narkotike zbog stresa.

Prema rečima Gordane Mišev, to što je istraživanje pokazalo da devojčice češće koriste drogu je zato što su one emotivno slabije i povodljivije.

- Njima momci lako ubace drogu u piće, a one ne samo da ne mogu da prepoznaju dilere, već ni narkomane, jer oni sada više ne izgledaju kao ranije, mršavo, prljavo i zapušteno, već su lepo obučeni i uglađeni - objasnila je ona.

Procenjuje se da da se godišnje oko 80.000 narkomana u Srbiji obrati za pomoć. Od toga 35.000 se leči u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, ostali koji uglavnom pripadaju bogatijem sloju društva iz sfere javnog života idu u privatne klinike.

Problem s drogom i u Novom Sadu

Istraživanje „Rizični oblici ponašanja mladih - zloupotreba droga“, koje je sprovela Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih poremećaja Vita, pokazalo je da i Novosađani, posle marihuane, 51,4 odsto, najviše koriste kokain, 13,5 procenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading