RUSIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO! Bocan-Harčenko: Sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni
Foto: Printscreen

- Sve se razvija prema planu. Ruska vojska i narodna milicija DNR i LNR imaju zadatak koji je odredio predsednik Ruske Federacije i vrhovni komandant, još 24. Februara i ništa se nije promenilo, a to su zaštita, sigurnost i bezbednost naroda Donbasa  i denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine – rekao je on i dodao da se dosta intenzivno odvija vojna operacija.

Kada su u pitanju pregovori sa Ukrajinom, Bocan Harčenko je istakao da je Ruska Federacija uvek bila spremna za razgovore i dodao da je obavljeno nekoliko rundi koje su sa ruske strane bile konstruktivne, kao i da je došlo do prekida zbog strane Kijevskog režima i zapadnih pokrovitelja koji podržavaju Kijev i koji su naredili da se pregovori stopiraju.

- Njima je cilj da rat sa Rusijom traje što duže. Sada nema nikakvih ponuda za razgovore. Što se tiče posredovanja, podsetio bih da svaki put kada pričamo o Ukrajini i specijalnoj vojnoj operaciji moramo spomenuti prvobitni događaj, krvavi državni udar uz podršku zapadnih snaga, koji je postao izvor i početak svega, svih događaja i rata od 2014. Godine i dalje, pa i specijalne vojne operacije kada je predsednik odlučio da brani narod Donbasa – kazao je on.

MILOŠ VUČEVIĆ O KOSOVU: Svi očekuju da Aleksandar Vučić reši to što niko nije rešio! (VIDEO)

Bocan Harčenko je naglasio da Kijev uz pomoć Zapada i Vašingtona uništio je Minski ugovor koji je pružio pregovaračko mirno rešenje svih pitanja i dodao da polazeći od toga, teško je reći  da je neko posredovanje kvalitetno, efikasno i da nije štetno.

- Posredovanje EU o stvaranju zajednice srpskih opština na Kosovu koji nije ispunjen i EU kao posrednik u ovim razgovorima i u implementaciji tog ugovora morala je napraviti neophodan pritisak na Prištinu. Na terenu nema ništa što pokazuje na kvalitet i status zapadnog posredovanja u ovom slučaju EU. Teško je govoriti o nekom poverenju – istakao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Rusiji, ambassador je rekao da ne postoji zemlja na svetu u kojoj je dobro, jer ceo svet preživljava tešku ekonomsku situaciju, a posebno Rusija koja je pogođena najtežim sankcijama koje stvaraju veoma ozbiljne poteškoće i dodao da je situacija sada mnogo bolja nego na početku i nije poništen nijedan socijalni program, a vlada ispunjava sve obaveze.

- Što se tiče Rusije mi smo navikli da se ponavlja svaki mesec neka sankcija. Veoma je vidljiv uticaj ovih sankcija na Evropu pre svega u socijalnoj oblasti. Manji je uticaj na Ameriku koja je terala Evropu da uđe u sankcije i usvoji najstrožije sankcije prema Rusiji. Ima puno primera od Drugog svetskog rata kada SAD teraju druge države u štetu, a oni nemaju nikakvu ili minimalnu štetu – rekao je ambasador.

Ambasador je naglasio da je ovo put prema uništavanju ovog života na koji je Evropa navikla i dodao da će biti poteškoća, ka oi da je Rusija pružila mogućnosti i u najtežim trenucima ispunjavala svoje obaveze.

- Evropa pokušava da kaže ljudima, neubedljivo, da je zadatak poraz Rusije. Narod Evrope mora da plati visoku cenu. Što se tiče snabdevanja Srbije ruskim gasom , osnovna pitanja su rešena u sklopu ugovora, cena je najmanja moguća. Ovo je ispoljavanje veoma prijateljskog i bratskog odnosa jer Srbija stoji principijelno van sankcija, ali postoji i ekonomski razlog. Takva cena odgovara interesu i Srbije i Rusije i nastavljamo saradnju niza projekata. Takva cena je veoma povoljna i za Rusiju jer omogućuje razvoj Srbiji i normalan život ovde. Osnovne količine su određene i postoji mogućnost i dodatnih količina – kazao je on i dodao da nema brige za Srbiju.

Prema njegovim rečima, očekuje se jači i dodatni pritisak na Srbiju zbog sankcija, što je prioritet i SAD-a i Brisela bez razmišljanja i posledica takvih koraka za Srbiju.

- Većina Naroda Srbije neće podržati sankcije, ali i rukovodstvo. Predsednik Vučić, ne samo kao politički lider, cveć i kao čovek misli na svoj narod i posledice za svoju državu i socijalnu sferu. Taj stav je potvrđen i u razgovoru sa našim predsednikom – istakao je on.

RUSIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO! Bocan-Harčenko: Sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni

Instagram

 

On je naglasio da Rusija neće priznati Kosovo i dodao da je sve što je dogovoreno u Briselu mora da se realizuje, a što se tiče zajednice srpskih opština, to je pitanje od vitalnog značaja za Srbe na Kosovu.

- Kosovo ostaje jedno od najvažnijih pitanja saradnje i uzajamnih dejstava Beograda i Moskve, a Priština je u okolnostima pritisaka od EU i Všingtona. Izjave jasno pokazuju da EU želi da Beograd prizna Kosovo i to je jedan od uslova za ulazak u EU – rekao je on.

Bocan Harčenko je istakao da je u Evropi dramatično i da će biti velikih promena i dodao da je to kraj života u Evropi kakav je bio do sada .

- Oni su krivi i razlog da Evropa korak po korak gubi svoju subjektivnost pod uticajem drugih. Kada je u pitanju Severni to ki da li će nastaviti da radi zavisi od Evrope koja sam apuca u noge, leđa i glavu sebi – istakao je on. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading