UPOZORENJE ZA TURISTE U GRČKOJ Stiže jako nevreme, preti opasnost od poplava u omiljenim srpskim letovalištima!
Printscreen

Posebno će na udaru biti centralna i severna Grčka kao i nekoliko ostrva na zapadu i istoku zemlje. Grčka nacionalna meteorološka služba upozorila je da su mogući veoma česti udari groma kao i grad i da će loše vremenske prilike potrajati do subote uveče. Civilna zaštita Grčke je u stanju pripravnosti, a gradovima se savetuje da preduzmu mere predostrožnosti u područjima gde su prognozirane obilne padavine, piše "Keep talking Greece".

"Najkritičnija situacija očekuje se u noći između petka i subote i u subotu ujutro i to naročito na jugu i jugoistoku Severne Makedonije i na severu i istoku Grčke, u oblasti Egejskog mora između Soluna i Atine i na Halkidikiju. Očekuje se da na ovom području padne više od 50 milimetara kiše po kvadrtanom metru, lokalno i više od 100 milimetara, pa će postojati opansost od poplava i bujica", objavio je na svom Fejsbuk profilu srpski meteorolog Đorđe Đurić.

Ovaj sistem biće posledica premeštanja visinskog ciklona sa Jonskog i južnog dela Jadranskog mora preko juga Balkana dalje na istok ka Egejskom moru.

Đurić predviđa da će vremenske promene početi u petak nešto pre podne u severnom Jonskom moru, Epiru, a tokom dana će se proširiti na zapadnu i centralnu Makedoniju i Tesaliju.

Od petka uveče vremenske promene će postati manje izražena na zapadu, ali će se proširiti na istočnu Makedoniju, ostrva u severnom Egeju, grupu ostrva Sporada, istočnu kopnenu Grčku i Eviju.

Đurić se osvrnuo i na vremenske prilike u Srbiji.

Periferni deo ovog sistema zahvatiće tokom noći tokom noći i u subotu pre podne i južne, jugoistočne i istočne predele Srbije i doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se da u ovim predelima padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, tako treba biti oprezan duž svih manjih tokova, koji vrlo brzo nabujaju pri obilnim padavinama u kratkom vremenskom intervalu, u ovom slučaju najviše u slivu Južne Morave i tokova na Kosovu i Metohiji.

Loše vreme će se nastaviti u Severnoj Makedoniji, severnom Egeju, Tesaliji, Sporadiskim ostrvima, istočnoj kopnenoj Grčkoj i ostrvu Evija. Zatim će se proširiti širom kontinentalne Grčke, do popodneva i predveče pre nego što se poboljša noću.

Temperatura će u centralnim i severnim krajevima zemlje pasti od 4-6 stepeni Celzijusa. Neće preći 23-26°C na severu i 26-28°C u centralnoj Grčkoj, sa najvišim temperaturama od 26°C i 28°C na severu.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading