NE POMIŠLJAJTE NA LETOVANJE BEZ OVOGA Košta desetak evra, ali vredi mnogo više!
EPA/ALEXANDROS VLACHOS

U ove zemlje naravno spada i Grčka, piše portal Grčka info.com.

Ipak, činjenica je da se to pravilo donekle ne sprovodi, u smislu da ovlašćena lica na granici još uvek ne zahtevaju od srpskih turista da sa sobom imaju ovo osiguranje.

Iako se smatra da posedovanje putnog osiguranja za letovanje u Grčkoj nije obaveza i na putnicima je izbor da sami odluče da li će ga imati ili ne, naša preporuka je da ga ipak uplatite pre polaska na more budući da se svakome može dogoditi neprijatnost koja može da bude sprečena ili makar umanjena, ukoliko je osiguranje uplaćeno.

Za šta služi putno osiguranje i koliko košta?

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja služi da pokrije nepredviđene troškove lečenja bolesti ili povreda, i najčešće pokriva iznose od nekoliko desetina hiljada evra.

Putno osiguranje vam omogućava da se u slučaju potrebe obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj lekarskoj ordinaciji u mestu u kome letujete. Trošak pregleda u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Grčkoj biće vam refundiran, a za to je potrebno da sačuvate račun i medicinski dokument koji će vam doktor dati. Rok za isplatu novca je najčešće 14 dana.

U pojedinim grčkim ordinacijama neće biti ni potrebno da platite pregled od svog novca, a zatim pri povratku u Srbiju tražite refundaciju, već ćete doktoru koji vas pregleda ili leči samo potpisati medicinski dokument, a njemu će novac isplatiti osiguravajuća kuća sa kojom ima ugovor.

Putno osiguranje nije preskupo i košta oko evro po danu boravka na letovanju. Postoje i porodične polise osiguranja koje su povoljnije kada se uzimaju u paketu i iznose oko 22-23 evra za porodicu tokom 10 dana letovanja. Cena uglavnom zavisi od više faktora kao što je broj dana ili godište putnika.

Polisa uglavnom pokriva iznenadnu bolest ili povrede na letovanju, troškove prevoza do ambulante (kola hitne pomoći), lečenje, kao i troškove povratka u Srbiju, ukoliko je potrebno.

Postoji i besplatno putno osiguranje koje se može dobiti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali na žalost Grčka nije na spisku zemalja sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti.

Od osiguravajuće kuće ćete dobili spisak doktora i bolnica sa kojima oni imaju zaključen ugovor, a koje su najbliže vašem mestu letovanja.

U slučaju da niste uplatili putno osiguranje, državne bolnice u Grčkoj vam neće naplatiti pregled, ali isključivo ako procene da ste hitan slučaj.

Koje putno osiguranje odabrati za Grčku?

Ako kažemo da je ovo pitanje bez tačnog odgovora, nećemo uopšte pogrešiti. Svakako su na internetu dostupne informacije o mnogim osiguravajućim kućama, koje u svojoj ponudi imaju i putno osiguranje za Grčku, tako da izbor zavisi isključivo od odluke svakog turiste.

U Srbiji postoji nekoliko poznatih osiguravajućih kuća, ali ono što možemo da vam preporučimo jeste da uporedite ponude nekoliko osiguravajućih kuća i da izaberete upravo onaj paket putnog osiguranja koji je najprimereniji vašim zahtevima.

Od nedavno je u mnogim osiguravajućim kućama uvedeno da se alergija na sunce ili ubod insekata (pčela, osa, krpelja...) ne refundiraju, ali ipak ima onih koje i dalje to pokrivaju. Kod osiguravajućih kuća koje ne pokrivaju ovakve vrste povreda, troškove pregleda kod doktora moraćete da snosite sami.

Umesto zaključka

Iskusan turista u koferu može da ponese sve osim sopstvenog zdravlja, kaže izreka.

Iako generalno govoreći putno osiguranje za Grčku nije obavezno, činjenica je da ćete ukoliko se neko od vaših članova porodice razboli na letovanju sebe rasteretiti nepotrebne brige, a i mogućih neplaniranih troškova.

Imajte na umu da za relativno malu sumu novca možete da dobijete kvalitetno putno osiguranje i da tako svojim saputnicima i sebi omogućite da zaista uživate u odmoru. Čak i ako dođe do neplaniranih situacija, vrlo lako ćete doći do doktora, a kasnije i refundirati novac koji ste tom prilikom dali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading