PRED NAMA JE TROPSKA VRELINA Očekuju nas ekstremno vreli dani, vrući talas iz Afrike ne jenjava
Alo

Đođre Đurić je na svom Fejsbuk nalogu podelio detaljnu vremensku prognozu koju prenosimo u celosti.

- Jučerašnji dan doneo je Srbiji sunčano vreme i temperature i do 35°C, u Beogradu do 34°C. Posle podne snažan grmljavinski sistem iz Rumunije zahvatio je istočne, potom i jugoistočne predele Srbije i doneo je širem području Negotina, Kladova, Zaječara, Knjaževca, Bora, Niša i Leskovca veoma obilne pljuskove i grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Pred kraj dana ovaj sistem je oslabio i potom iščezao - stoji u tekstu.

- Noć iza nas bila je u Beogradu i u delovima Vojvodine tropski topla, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C, a u Beogradu se spustila na 23°C. Istovremeno, u drugim predelima Srbije noć je bila i više nego ugodna, uz temperature od 13 do 19°C, dok se u Sjenici spustila na 10°C.

SLAVIMO SVETOG TIHONA ČUDOTVORCA Obavezno izgovorite ovu isceljujuću molitvu - Alo.rs

Pred nama je sunčan i veoma topao dan, a maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C. U Pomoravlju i Podunavlju duvaće pojačan, na jugu Banata i jak jugoistočni vetar, a umerena košava duvaće danas i u Beogradu. Košava će danas imati fenski efekat.

Kasnije posle podne ponegde se uz jači razvoj oblačnosti očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ponegde i kratkotrajne grmljavinske oluje.
U Srbiji u četvrtak jutro vedro, u dolinama i kotlinama sveže, ponegde sa maglom, dok će na severu Srbije i u košavskom području noći i jutro biti tropski topli - ističe Đurić.

Tokom dana u svim predelima očekuje se sunčano i veoma toplo. Posle podne na jugu i na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Vetar slab do umeren, promenljivog smera.

Minimalna jutarnja temperatura od 13 do 21°C, na jugu Banata do 25°C, u Beogradu do 24°C, maksimalna dnevna od 34 do 37°C, u Beogradu do 36°C.

U petak i tokom vikenda u Srbiji će i dalje biti sunčano i veoma toplo. Posle podne i pred kraj dana ponegde se očekuje jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 20-30 mm kiše po kvadratnom metru.

Reč je o kratkotrajnim, ali snažnim grmljavinskim sistemima, a biće i veoma lokalni, tako da dok pojedine lokacije budu zahvaćene ovim sistemima, svega nekoliko kilometara dalje može proći i bez kapi kiše. Noći će u većini predela biti tople, na severu Srbije, u Beogradu i u još nekim većim urbanim sredinama i tropske, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C, dok će u subotu maksimalna temperatura biti od 30 do 35°C.

Šezdeset spasilaca brine o kupačima na Adi Ciganliji - Alo.rs

Sunčano i veoma toplo vreme nastaviće se i tokom sledeće sedmice, uz temperature i preko 35°C, dok se prema trenutnim prognozama 6-7. jula očekuje manje osveženje sa prolaznim lokalnim pljuskovima sa grm,ljavinom i padom temperature na 28 do 32°C. Ovo osveženje biće veoma kratkog daha, pri čemu će nastaviti veoma toplo vreme, a neko novo manje i prolazno osveženje očekuje se nakon 10. jula. - objašnjava Đurić.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 26 do 30°C, one će i u narednom periodu biti i za 5 do 7 stepeni više od uobičajenog proseka. I u narednom periodu očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja i to u periodu od 10 do 16 časova, pa se u tom periodu ne preporučuje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. Kako će aktuelni toplotni taals i u narednom periodu donositi veoma visoke temperature, u najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiiti na minimum. Iako je pred nama sušni period, na pojeidnim lokacijama Srbije biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pa prilikom javljanja takvih procesa, treba biti oprezan, naročito na otvorenom.

Vreme u Srbiji, 29. jun - Alo.rs

Leto je i aktuelne vremenske (ne)prilike potpuno su uobičajene za naše područje, tako da je samo potrebno prilagoditi se njima.

Inače, aktuelni toplotni talas još više je izraženiji u Bosni i Hercegovovini, pa temperatura u Mostaru dostiže 41°C. U Rimu je zabeleženo 42°C, u Tunisu (sever Tunisa, obala Sredozemnog mora) rekordnih 49°C, a vrela vazdušna masa stigla je i na daleki sever Evrope i to iznad arktičkog kruga, uz temerature na severu Norveške i u Finskoj i do 32°C, a na obali i do 30°C, što su vrednosti i za 15 ak stepeni više od proseka za leto.

U prethodnom periodu vreli toplotni talasi nisu zaobišli ni druge predele sveta, pa je u Japanu i u Francuskoj tempetatura prvi put otkad se vrše merenja dostigla i prešla 40°C u junu, dok je Iraku i Iranu izmereno rekordnih 52°C, a u Španiji 45°C. Vrlo vioske temperature zahvatile su i Rusiju, u Moskvi su oko 30°C, a na severu Rusije i preko 30°C, u Sibiru preko 35°C - stoji u objavi Đorđa Đurića.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading