STRAH I TREPET ZA NEPRIJATELJSKE AVIONE Ovaj moćni raketni sistem novo je oružje Vojske Srbije, nijedan lovac ne može da mu pobegne (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/Darko Vojinović

FK-3 je prvi novi raketni sistem PVO srednjeg dometa uveden u naše naoružanje još od sredine 70-tih godina. 

Svojim raketama uspešno može dejstvovati po ciljevima u različitim, složenim vremenskim uslovima, na daljinama od 5 do 100 km i na visinama od 50 m do 27 kilometara.

PVO sistem FK-3 srednjeg dometa, naoružan je raketama dometa do 100 km  po daljini i do 27 km po visini. Sistem može istovremeno da prati do 40 ciljeva, a na 6 od njih može da navodi jednovremeno do 12 raketa. 

Aktivan je deo arsenala Kine, Mjanmara, Srbije, Tajlanda i Turkmenistana.

HQ-22 se često upoređuje s američkim i ruskim sistemima Patriot i S-300.

Razvoj

FK-3 je razvijen kao izvozna verzija kineske varijante sistema PVO HQ-22, koji je nešto slabijih mogućnosti, pa ima domet do 170 km.

HQ-22 proizvodi Jiangnan Space Industry, koji predstavlja deo preduzeća China Aerospace Science & Industry Corporation Limited (skraćeno CASIC), najvećeg kineskog proizvođača raketne opreme.

Prvi put je prikazan javnosti 2016. godina, tokom održavanja manifestacije "Airshow China 2016.", a godinu dana kasnije sistem je zvanično počeka da upotrebljava i Narodnooslobodilačka armija i ubrzo je postao jedan od najvažnijih elemenata kineske protivvazdušne odbrane.

Vojska Srbije

Srbija je FK-3, za potrebe oružanih snaga Vojske Srbije, naručila tokom 2019. godine.

U aprilu 2022. godine, avioni ratnog vazduhoplovstva kineske armije, natovareni sistemima FK-3, počeli su da sleću u Beograd.

Raketnim sistemom upravljaju raketne brigade Vojske Srbije.

Na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom „Štit 2022”.

Iako je u statičkom i dinamičkom delu događaja prikazan veliki broj sredstava naoružanja i vojne opreme, posebnu pažnju prisutne publike i posetilaca izazvao je sistem PVO FK-3.

Sastav baterije

Sastav baterije FK-3, koju je prikazala Vojske Srbije:

Četiri samohodna lansirna oruđa (SLO)
Komandno vozilo
Osmatrački radar JSG-100
Radar za navođenje raketa H-200
Vozila za transport i pretovar raketa
Vozila za logistiku
Pokretni agregati
Kolimatorska stanica

Verzije sistema

HQ-22 - Verzija koja se nalazi u službi Oružanih snaga NR Kine (Narodnooslobodilačke armije) — domet: 170 km.

FK-3 - Originalna izvozna i jeftinija verzija[2] — domet: 100 km.[6]

HQ-22B - Nadograđena verzija s poboljšanom brzinom i dometom — domet: 200 km. Od 2021. godine, HQ-22B se već počeo koristiti u službi Narodnooslobodilačke armije.

HQ-22C - Najnovija verzija koja je još uvek u fazi razvoja i koja će imati još veću brzinu i još dalji domet (od 250 km).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading