DA LI SVEŠTENIKA NAZIVATE "POP" ILI "OTAC"? Duhovnik otkrio koji su nazivi pravilni, a šta je POGRDNO
Tanjug

Ipak, sam završetak školovanja ne podrazumeva odmah i početak obavljanja svešteničkih dužnosti. Bogoslov treba najpre da se oženi, pa tek onda, po blagoslovu nadležnog episkopa, bude rukopoložen za sveštenika. Tada mu se dodeljuje parohija: određeni deo grada, selo ili neko područje u kojem se on stara o svojim parohijanima.

Sveštenik vrši svete tajne, a to su: krštenje, brak, ispoved, pričešće, jeleosvećenje i miropomazanje. Jedina sveta tajna koju sveštenik ne može da obavlja je sveta tajna sveštenstva. Nijedan sveštenik ne može sam sebe ili nekog drugog da rukopoloži. Svetu tajnu sveštenstva može da vrši samo episkop.

U svakodnevnom govoru, sveštenici se često nazivaju "popovi" Reč "po" potiče od iskvarenog izgovora grčke reči papas, što znači - otac.

Ova reč je dobila pogrdnu konotaciju, u čemu se duhovnici slažu, a često se upravo taj naziv koristi u vicevima o sveštenicima.

Paroh hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu Gligorije Marković kaže da je crkveni čin koji nosi sveštenik jerej ili prezviter.

- Crkveni čin koji nosi sveštenik naziva se jerej ili prezviter, on je Božji sluga. Svešteniku je ruka prljava, ali je odora sveta, sveštenička - napominje on.

Ukoliko poštujete sveštenika, ispravno je da mu se obraćate sa “oče”. On dodaje da mu se možete obraćati i samo po imenu, ukoliko ste dobri prijatelji.

- Svešteniku se obraćamo sa ‘oče’ zbog oca nebeskog. Ako ste bliski prijatelji, možete da ga zovete i samo po imenu. Na primer, umesto "otac Pera" reći ćete samo "Pera". Ipak, ukoliko želite da se ophodite prema njemu sa poštovanjem, onda mu se obraćate sa "oče" - zaključuje on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading