KATASTAR RADI OD PONEDELJKA Posle napada hakera, postepeno se servisi vraćaju u rad
Printscreen

To je danas objavio RGZ, povodom nedavnog hakerskog napada zbog kojeg je ceo informacioni sistem te ustanove morao biti zaključan.

Dodaje se da se kompletno puštanje svih servisa očekuje do kraja sledeće sedmice, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim napadima.


Iz RGZ ističu da su u zajedničkoj koordiniranoj akciji stručnjaka ovog Zavoda, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnika Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i u saradnji sa domaćim i međunarodnim timovima inženjera za IT bezbednost, uspešno sprovedeni sigurnosni protokoli u cilju zaštite kompletnog IT sistema Zavoda koji je bio meta intenzivnog i koordiniranog sajber napada u cilju sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka koja je deo suvereniteta Republike Srbije.

Zbog osetljivosti operacije koja se izvodi u cilju zaštite podataka, RGZ nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost već samo relevantne državne organe, navode iz RGZ i dodaju da će posle završetka nastalih problema javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.

RGZ je ranije ove sedmice saopštio da je od utorka 14. juna 2022. godine počeo intenzivan hakerski napad i da su radi zaštite podataka aktivirani svi bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem RGZ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading