TAJNE BELOG DVORA! Šta sve krije kraljevski kompleks Karađorđevića: Komunisti sekli ikone i pucali Hristu u čelo! (VIDEO)
Foto: Alo!

Tako je dvorski kompleks na najvišem brežuljku na Dedinju postao prvi pravi srpski dvor i kao takav predstavlja trag i simbol jednog vremena.

Dvorski kompleks iz 1934. po projektu Živojina Nikolića razradio je Viktor Lukomski, dok su enterijer i park izradili arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov, koji je bio u službi ruskog carskog dvora i inženjer Sergej Smirnov. Pored zdanja dvora, sagrađena je i kuća za stanovanje porodice Karađorđević, u kojoj i danas spavaju prestolonaslednik i njegova supruga.

Foto: Alo!

 

Aleksandar Drugi Karađorđević koji sa porodicom živi u Dvorskom kompleksu sebe je nazivao prestolonaslednikom Jugoslavije, a od nestanka zemlje "pretendentom na presto prestolonaslednika".

Foto: Alo!

 

Sin je jedinac poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II, koji je po okupaciji Kraljevine Jugoslavije izbegao u London, gde je i proveo najveći deo života.

Pred kraj Drugog svetskog rata, tačnije nakon oslobođenja Beograda Crkva svetog apostola Andreja Prvozvanog, kao i mnoge druge svetinje, našla se na meti pojedinih pripadnika komunističkog pokreta.

Istorija pamti rušenje bogomolja i ponižavanja sveštenih lica, ali ono što se dogodilo u crkvi dvora Karađorđevića, nadmašilo je sva dodatašnja bogohuljenja. Naime, nepoznate osobe upale su u Crkvu apostola Andreja Prvozvanog i počele oštrim predmetima da skrnave freske i ikone i seku oštricama po njima i grebu oči svetaca.

Zatim je neko izvadio pištolj i počeo da puca u fresku Isusa Pantokratora na svodu kupole.

Jedan metak završio je u čelu Hrista, a još par hitaca pogodilo ga je u grlo i Jevanđelje koje drži u ruci.

Komentari (0)

Loading