SVE BITNE STAVKE ZA PUTOVANJE NA JEDNOM MESTU Obavezno proverite pasoš, evo gde će vam zatrebati
Shutterstock/Adam Radosavljevic

Pored Crne Gore, za koju smo već svi dobro upoznati da nam sem lične karte ništa drugo nije potrebno za ulazak u u tu zemlju, naše sugrađane interesuje i kako procedura izgleda kada su ostale popularne letnje destinacije u pitanju, odnosno šta ih čeka na granici sa Hrvatskom, Grčkom, Bugarskom...

Grčka

Kako stoji na Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, za ulazak naših državljana u Grčku potreban je ispravan pasoš koji, pri tom, treba da važi najmanje tri meseca od datuma planiranog napuštanja Grčke, dok se putnicima savetuje da prilikom ulaska u Grčku provere da li su im pogranični organi stavili pečat o ulasku u pasoš, kako ne bi imali problema prilikom putovanja, jer se tokom turističke sezone dešava da zbog gužve, pogranični organi samo pogledaju pasoš, bez stavljanja pečata.

Viza putnicima iz Srbije nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci u Grčku, te je ona potrebna samo u slučaju da se u tamo boravi u periodu dužem od 90 dana, kada je potrebno dobiti odgovarajuću nacionalnu vizu.

Kada je o vozačkim dozvolama reč, srpskim državljanima će tokom kraćih putovanja za upravljanje motornim vozilima u Grčkoj biti dovoljna nacionalna vozačka dozvola Republike Srbije, dok se to ne odnosi na probne vozačke dozvole. Bitno je napomenuti da nije neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.

Hrvatska

Pored Crne Gore i Grčke, nemali broj naših sugrađana svoje letovanje planira da provede u susednoj nam Hrvatskoj, a gde će im za ulazak, kako piše na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, biti potrebno prilaganje pasoša koji mora biti važeći najmanje tri meseca nakon datuma planiranog povratka.

Između Hrvatske i Srbije na snazi je bezvizni režim koji omogućav boravak bez vize do 90 dana u peiodu od 6 meseci, međutim, pogranični organi prilikom ulaska u Hrvatsku, pored pasoša mogu zatražiti na uvid i dodatnu dokumentaciju u vezi sa dužinom i svrhom boravka (pozivno pismo, vaučer turističke agencije...), ali i dokaze o raspolaganju ili posedovanju neophodnih finansijskih sredstava za planirani boravak.

Još jedna bitna stavka jeste i dokaz o prijavi boravka, koji je potrebno čuvati, s obzirom da se često traži na uvid prilikom izlaska iz zemlje, a koji su u obavezi da obezbede hoteli, pansioni, hostell, kampovi ili drugi subjekti koji pružaju usluge smeštaja.

Bugarska

Kao mesto za odmor i uživanje pokraj mora, mnogi naši državljani biraju upravo Bugarsku, a u ovu članicu Evropske Unije naši sugrađani mogu da uđu sa putnom ispravom koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje zemlje.

Kao i u Grčkoj i Hrvatskoj, i za ulazak u Bugarsku srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Prilikom ulaska u ovu zemlju, nadležni organi mogu zatražiti i dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Bugarsku, dok kao dovoljno sredstava smatraju iznos od 50 evra po danu boravka.

Ni za Bugarsku nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, te je za upravljanje motornim vozilima za naše državljane neophodna samo vozačka i saobraćajna dozvola.

Crna Gora

U Crnu Goru srpski državljani mogu ulaziti i u njoj boraviti do 90 dana sa važećom putnom ispravom, bez vize. Oni koji u ovu zemlju žele da provedu manje dana, odnodno 30, mogu ući i samo sa ličnom kartom, dok je od 1. januara 2020. godine maloletni državljani Srbije i Crne Gore državnu granicu izmeđe Srbije i Crne Gore mogu da prelaze samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu.

Za upravljanje motornim vozilima ni u Crnoj Gori državljanima Srbije neće biti potrebna međunarodna vozačka dozvola, već samo važeća vozačka dozvola Republike Srbije.

Na odmor bez pasoša u 5 država

Vest koja je mnoge obradovala jeste upravo ta da će po prvi put ovog leta bez pasoša. i samo uz ličnu kartu naši sugrađani moći da putuju u čak 5 država, i to u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

Ono na šta je potrebno obratiti pažnju kada je Turska u pitanju jeste da ovo pravilo važi samo za one putnike koji kao prevozno sredstvo izaberu avion, dok će u slučaju putovanja automobilom ili autobusom morati da imaju pasoš zbog prelaska bugarske granice.

Ove pogodnosti za srpske građane obezbeđene su Zaključkom o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj 1 između Vlade Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza. Prema njemu, građani Turske i Srbije mogu da prelaze državne granice sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa robe.

Još jedna stavka koju ne trba zanemariti kada je ovaj propis u pitanju jeste i taj da lična karta, da bi uopšte bila validna za putovanje u navedenih pet zemalja mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca.

Kako najbrže do pasoša ili lične karte?

Prvi i ujedno najbitniji korak ukoliko želimo da brzo i bez stresa dođemo do potrebnih isprava za put jeste da zakažemo termin preko portala e -uprave, i tako izbegnemo dugo čekanje u iscrpljujućim redovima.

Ukoliko taj korak ne upali, najveća nada onima koji u poslednjem trenutku žele da izvade putne isprave jeste da čekaju u redu ispred policijskih stanica u prigradskim opštinama, jer se ona ne moraju nužno vaditi u opštini u kojoj živimo, te možemo, ovom metodom, da izaberemo opštinu u kojoj je manja gužva.

Takođe, bitna informacija za sve kojima ističe pasoš jeste da se ovaj dokument može obnoviti mesecima pre isteka. To znači da ne morate da čekate kako biste izvadili novi, već to bez ikakvih problema možete uraditi i mnogo ranije, te ćete i ovako možda izbeći najveće gužve u periodima pred odmore i letovanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading