OD “SKULPTURE” FALUSA DO LENJIRA MEĐU NOGAMA DEVOJAKA: Ko je opozicioni aktivista koji je osumnjičen da je uznemiravao studentkinje?
Printscreen

Devojke su rešile da podele svoje iskustvo na grupi anketa_arh.bg, a posle prve, priče su samo krenule da se nižu.

Pokrenuta zvanična istraga

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na Instagramu. Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Po prijemu izveštaja od policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Naime, pokretač cele akcije napravio je anketu u kojoj je studente pitao da li su nekada imali loše iskustvo sa profesorom Vladimirom Parežaninom i kakvo. Nenadano, odgovori su krenuli da stižu, ali su uključili i druge profesore sa ovog fakulteta i to: Andrej Josifovski Pijanista, Dušan Popović, Vladimir Kovač, Dušan Stojanović... Dok su se studenti uglavnom žalili na verbalno nasilje, od onoga što su devojke otkrile zastaje knedla u grlu, a posebno što su u pitanju ugledni profesori i asistenti. Prema nekim svedočenjima, ovi nastavnici su devojke otvoreno i pred drugim studentima pozivali na blud, dodirivali, propitivali o seksualnim fantazijama, zbijali šale sa seksualnom konotacijom i otvoreno pozivali u svoje kabinete i na sastanke.

OD “SKULPTURE” FALUSA DO LENJIRA MEĐU NOGAMA DEVOJAKA: Ko je opozicioni aktivista koji je osumnjičen da je uznemiravao studentkinje?

Printscreen

 

„Gledala sam u telefon naslonjena na zid, izlazi P., baca pogled ka meni, okreće se prema hodniku, okreće se ka meni i u par koraka me pribija uz zid i steže ruku oko mog vrata. Ja sam šokirana, grebem ga po ruci, on kaže mmmm kako smo opasni“.

Studentkinje u komentarima čak ističu da je široko poznato da se kabinet ovih profesora naziva „jebarnikom“.

- U tom kabinetu su stolice nameštene uvek tako da student sedi odmah do njih, oni se unose u facu, komentarišu kako su se našminkale.

„Došla sam na konsultacije, bili smo sami u kabinetu. Sedeli smo za stolom, uzeo je lenjir od 30 centimetara i njime mi dodirivao unutrašnjost butina, od kolena nagore. U nekom momentu je pokrenuo temu orgazma. Nekoliko nedelja kasnije sam ga srela na Bulevaru, jela sam sladoled. Pitao me je da li više volim da ga ližem ili da ga grizem“ - napisala je jedna od studentkinja govoreći o "pijanisti".

Oglasio se Arhitektonski fakultet

Uprava Fakulteta, kako tvrde, do sada nije upoznata s ovom situacijom.

„U svetlu aktuelnih navoda na društvenim mrežama i medijima u vezi sa uznemiravanjem studenata na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu apelujemo na sve koji se po ovom pitanju osećaju ugroženo da se obrate povereniku za ravnopravnost Fakulteta na imejl adresu vesnam@arh.bg.ac.rs“, napisali su oni. Ipak, studenti ističu da su nasilje već prijavljivali na kraju semestra ili studentske godine na sajtu E-student, na kojem je potrebno popuniti ankete o svakom predmetu, profesoru i asistentu koji taj predmet predaje.

Na pozive na broj poznat redakciji Josifovski koga zovu "pijanista" nije odgovarao.

Druga studentkinja je rekla da je nalazila razne načine da izbegne ovakvu situaciju.

- Oblačila sam se kao dripac i krila se da me ne bi smarao. Birao je devojke koje su lepše obučene. Moju drugaricu je čak poljubio u vrat iz čista mira. Jedna koleginica sa iste katedre ga je odbila, pa je pričao studentima gadosti o njoj. Neke studentkinje su se hvalile da su spavale s njim i pričale kakve je sve bizarnosti od njih tražio u seksu.

Kako je Alo! od studenata čuo na licu mesta, svi su bar nekada čuli za neprijatan slučaj između ovog profesora i studenata.

- Iskreno, ja nikada nisam imala takvo iskustvo, ali čula sam za nekoliko. Pravo da vam kažem, uvek sam mislila da koleginice preteruju, a sigurna sam da se neke i namerno obuku provokativno da bi profesorima privukle pažnju - rekla je jedna devojka, dok je njena koleginica prokomentarisala da to svakako ne sme da bude razlog ili povod bilo kome, a posebno nastavniku, da muva studenta ili da nasrće.

- Mogu gola da dođem, ne sme niko da mi zavlači lenjir među noge i da se zove mojim profesorom! - zaključila je jedna devojka koja je htela da ostane anonimna.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading