MINISTAR VULIN: Srbija i Austrija imaju odličnu policijsku saradnju
Foto: MUP Srbije

- Mi smo u Srbiji navikli da nam iz Evrope obično stižu zahtevi da nešto moramo, da se od nas nešto apsolutno traži, da se ne pitamo šta mislimo o tome, već da budućnost zavisi da li ćemo ispuniti jedno ili drugo. Zahvalan sam Austriji što Srbiju tretira kao partnera, sa njom razgovara, poštuje je. Ne možete imati boljeg i sigurnijeg saveznika od Srbije - poručio je Vulin za zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom.

Vulin je rekao da je od početka godine više od 12 tona različitih narkotika zaplenjeno u Srbiji, a najveći deo nije trebalo da završi na srpskom tržistsu, već je bio namenjen tržištu zapadne Evrope pa time i Austrije.

- Svaki kilogram narkotika koji zaplenimo u Srbiji je bar pola kilograma manje u Beču. Svaki uspeh srpske policije protiv organizovanih kriminalnih bandi na našoj teritoriji je pomoć i austrijskim kolegama, jer to znači neće stizati narko dileri a ni ubice sa našeg prostora - naglasio je ministar policije Srbije.

Vulin je istakao da je ponosan na zajedničku akciju, koja je sprovedena u Beču, u kojoj je razbijena organizovana kriminalna grupa koju su sačinjavali državljani Srbije, a koji su imali čak osam laboratorija za proizvodnju kanabisa.

MINISTAR VULIN: Hrvatska politika prema Srbiji je mešavina kompleksa i nečiste savesti

Neki od njih su uhapšeni na teritoriji grada Beča, a neka u Obrenovcu, rekao je Vulin, dodajući da je to samo jedan primer zajedničke akcije, uspešne saradnje.

O uspesima policijske saradnje Srbije i Austrije govorio je i Andreas Holcer, šef kriminalističke službe Austrije, koji je kazao da je Srbija za njih strateški i operativno važan partner.

- U srpskim vlastima imamo partnere koji nas podržavaju u svim oblastima kojim se bavimo - rekao je on.

Kazao je da Srbija ima posebno važan značaj u borbi protiv narkotika, jer je Srbija zemlja tranzita i sedište nekih narko grupa.

Prošle godine je 1.062 državljanina Srbije krivično gonjeno zbog kršenja zakona o narkoticima, preneo je on.

Ukazao je da je zajedničkom akcijom uhapšen Abu Abd, Iračanin, koji je identifikovan i uhapšen u Srbiji, i koji je prebacivanjem ilegalaca zaradio najmanje devet miliona evra.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Bogdan Pušić rekao je da i sada postoji nekoliko zajedničkih operativnih obrada i da očekuje da će u veoma bliskoj budućnosti biti još uspešnih akcija protiv organizovanog kriminala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading