POLA SRBIJE ŽELI DA UĐEMO U EU Srbi smatraju da su nam Grci i Mađari prijatelji, a Hrvati neprijatelji
Masanori Jošida, Alo

Institut navodi da je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno tokom marta ove godine na uzorku od 1.228 ispitanika na teme članstva Srbije u EU, koristi od saradnje sa Unijom, prijatelja i neprijatelja među državama, odnosa u regionu i puta ka članstvu.

- Prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,85, a od ukupnog broja ispitanih - 45,9 odsto građana odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom 3, dok je ocenu 2 dalo 20,9 odsto ispitanih, četvorku 17 odsto, ocenu 1 - 8,2 odsto, a peticu 3,1 procenat ispitanih - kažu sa Instituta.

Među ispitanicima, 45 odsto podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, u najvećoj meri visokoobrazovani i oni iz gradskih naselja, dok 43 odsto ima suprotan stav, a 12,3 nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Više od polovine, 60 odsto ispitanika, smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, 27 odsto je mišljenja da zemlja od toga nema koristi, dok 13 odsto nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Zanimljivo da na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije - gotovo svaki četvrti smatra da je to Grčka, a 16 procenata da je to Mađarska, dok je Nemačku navelo sedam odsto, a Francusku šest odsto ispitanih.

Najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 22 odsto ispitanika smatra Hrvatsku, odmah zatim Veliku Britaniju - 21 odsto i Nemačku 18 odsto.

Gotovo trećina ispitanih smatra da od susednih država najbolje odnose imamo s Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto, Severnom Makedonijom 11 odsto, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10 odsto slučajeva.

Evropa ili ne: pata karte

POLA SRBIJE ŽELI DA UĐEMO U EU Srbi smatraju da su nam Grci i Mađari prijatelji, a Hrvati neprijatelji

Masanori Jošida, Alo

 

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 41 odsto ispitanika navodi da bi glasalo „za“ dok 39 odsto ima suprotan stav, sedam procenata ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

- Poređenjem sa prethodnim rezultatima zabeleženo je najviše ispitanika koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, kao i najviše onih neodlučnih - navodi se iz Instituta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading