LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA, U AVIONIMA ER SRBIJE Ova stvar je zajednička za svaku od njih
Foto: MUP Srbije

Srđan Spasojević, IT stručnjak, objašnjava da je "Proton Mail" korisnički servis kao i svaki drugi, ali da ga izdvaja činjenica da su poruke šifrovane i da niko ne može da im priđe, osim onoga ko ih šalje i primaoca.


Gotovo je nemoguće utvrditi odakle dolaze pretnje putem mejlova poslatih putem "Proton Mail" servisa. Ova kompanija je bazirana u Švajcarskoj i odgovara njenim zakonima koji su veoma strogi po pitanju zaštite podataka.

- Trenutno u svetu postoji velika borba za očuvanje privatnosti korisnika, a Proton Mail je servis koji je želeo da stane na put curenju informacija i njihovoj zloupotrebi. To je i razlog što su se brojne privatne i državne firme širom sveta, ali i važne institucije, odlučile da svoju poslovnu komunikaciju obavljaju preko tog servisa.

Istovremeno, dugačak je spisak zloupotreba po kojima je Proton Mail postao prepoznatljiv, a pre svega po slanju dojava o lažnim bombama širom sveta. U većini slučajeva je bilo veoma teško prinuditi ih da predaju podatke državama koje su bile mete - kaže je IT stručnjak Srđan Spasojević.

U nedelju ovi delovi Beograda ostaju bez struje - Alo.rs

Ističe da "Proton Mail" nije prekršio nijedan zakon, već je krivično delo počinio neko od korisnika.

- Mi smo poslednjih dana imali dosta problema jer svaka dojava se ozbiljno proverava. Morali smo da vraćamo avione sa leta, da angažujemo protivterorističke jedinice u slučajevima kada su stigli mejlovi na adrese tržnih centara, škola, pa i Zoo vrta, a sve to košta.

Da ne govorim o panici koja se izaziva kod ljudi. Uvek postoji mogućnost zloupotrebe privatnosti koju toliko želimo, ali je teško ostvarujemo i uvek je tanka linija između dobra i zla - kaže Spasojević.

Na pitanje šta je osnova preventive od sajber napada i kako se zaštititi, Spasojević objašnjava da države i kompanije moraju konstantno da ulažu novac u opremu i ljude koji će se boriti protiv visokotehnološkog kriminala.

Konstatuje da je za njima u celom svetu velika potražnja, a što se Srbije tiče, tvrdi da smo godinama unazad prepoznatljivi po izuzetnim stručnjacima i njihovom znanju i kvalifikacijama u oblasti bezbednosti.

Istovremeno, Spasojević upozorava da svaki građanin mora da shvati koliko je važno da čuva svoje podatke i da ne živi u ubeđenju da "nema šta da krije".

Srbija u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na prikupljanju informacija u vezi sa ovim krivičnim delom i očekuje pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog dela.

 

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading