BEOGRAD PRUŽA PODRŠKU I POMOĆ Otvoren infocentar u Domu omladine za izbeglice iz Ukrajine (FOTO)
Foto: Beograd.rs

Vesić je naveo da će u ovom prostoru sve izbegle osobe iz ratom zahvaćenih područja moći da dobiju informacije o svim pravima na osnovu našeg zakona. Pored toga, za njih je dostupan veb-sajt, a smartfon aplikacija biće pokrenuta u naredne dve nedelje.

– Grad Beograd je ovo uradio zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Кomesarijatom za izbeglice i našim resornim sekretarijatima. Izbeglim osobama je omogućeno da se na jednom mestu upoznaju sa svim pravima koja mogu da imaju u Srbiji. Vlada Republike Srbije u martu je donela odluku da svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu. To pravo im daje mogućnost da borave, rade, otvore bankarski račun, imaju firme i sva druga prava koja imaju i građanke i građani Srbije. Naravno, kada dođete sa strane, nekad mogu da se dese problemi i ideja ovog mesta jeste da pomognemo ljudima – rekao je Vesić u izjavi za medije.

BEOGRAD PRUŽA PODRŠKU I POMOĆ Otvoren infocentar u Domu omladine za izbeglice iz Ukrajine (FOTO)

Foto: Beograd.rs

 

U dogovoru sa Beogradskim centrom za ljudska prava omogućena je i besplatna pravna pomoć na tri jezika – engleskom, ukrajinskom i ruskom.

– Sve ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Oni koji beže od rata, koji su morali da napuste svoje domove i imovinu, ovde su dobro došli i moći će da ostvare svoja prava – rekao je Vesić, podsećajući da je u Beograd više stotina hiljada izbeglica došlo tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, kao i da smo imali migrantsku krizu.

VESIĆ NAJAVIO LEPE VESTI ZA RODITELJE! U beogradskim vrtićima ima mesta za sve mališane

Vesić je naveo da od početka sledimo evropsku politiku kada je reč o ratu u Ukrajini, te da smo se obavezali da prihvatimo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja. On je precizirao da je ideja potekla od toga što u njegovom volonterskom timu radi devojka iz Ukrajine, koja je pre četiri nedelje došla iz te zemlje. Pričajući sa njom shvatio je sa kakvim se sve problemima ovi ljudi suočavaju, a neki od njih su neophodna zdravstvena terapija, kućni ljubimci, zbog čega je uključen „Enimal reskju”, predškolsko obrazovanje i slično.

Miroslav Hočak, potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca i član Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, zahvalio je Goranu Vesiću i Gradu Beogradu na ovoj inicijativi i istakao da ovaj savet daje punu podršku.

– Danas u Srbiji zvanično ima 5.500 izbeglica iz Ukrajine, ali se taj broj menja iz dana u dan. Naša ukrajinska zajednica u Srbiji ima izuzetno dobru saradnju sa Кomesarijatom za izbeglice i državom, a koordinisanim radom sa institucijama uspeli smo da obezbedimo smeštaj za te ljude. U smeštajnom centru u Vranju nalazi se 67 izbeglica, a država im obezbeđuje sve neophodne potrepštine za život. Nacionalni savet Ukrajinaca je od samog početka rata pokrenuo inicijativu prikupljanja humanitarne pomoći za izbeglice, a rad ovog centra je od izuzetne važnosti jer će pomoći izbeglicama da dobiju neophodne informacije – rekao je Hočak.

Predstavnica kancelarije UNHCR u Srbiji Edlira Baka Peko pozdravila je projekat „Open Belgrade” koji ima za cilj da pruži sve potrebne informacije izbeglicama, istakavši da veliki broj gradova preduzima slične inicijative.

– Sedam od deset izbeglica odlučuju da ostanu u gradovima, tražeći sigurnost i mogućnost za samostalni život. Zato mi vidimo „Open Belgrade” kao jedan od napora da se pomogne izbegličkoj populaciji i zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na tome da ova inicijativa uspe – rekla je predstavnica UNHCR.

Direktorka UNICEF-a Dejana Кostadinova izjavila je da je rat u Ukrajini pogodio sve, a posebno decu, te da je iz tog razloga potrebna pomoć svih zemalja među kojima je i Srbija.

– Srbija je kroz prethodne migrantske krize pokazala solidarnost i vođstvo. Treba da obezbedimo da nijedno dete koje beži od rata ne bude ostavljeno – rekla je Кostadinova.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i predstavnici Gradske uprave Grada Beograda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading