SAMO ŠTO NIJE Alo! istražuje kad će biti otvoren auto-put od Podgorice do Kolašina: Srbima crnogorsko more bliže od juna
Foto: privatna arhiva

Ako sve bude kako nadležni iz crnogorskih ministarstava ekologije i kapitalnih investicija očekuju, prva deonica auto-puta Bar - Boljare, od Podgorice do Kolašina, koji se nastavlja na trasu „Miloša Velikog“, biće otvorena pre letnje sezone. To će, na radost građana Crne Gore, još više Srbije, dodatno skratiti putovanje, odnosno, ako su pre ovaj deo prelazili za sat i po, sada će im za to biti potrebno samo 25 minuta!

Da će dugo željeni auto-put stvarno proraditi pre juna za Alo! su potvrdili iz više nezvaničnih izvora. Prema saopštenju iz nadležnog iz Ministarstva ekologije su napomenuli da će deonica od Smokovca do Mateševa, koja će se prelaziti za osam minuta, proraditi samo ako budu osigurani svi uslovi za bezbedan saobraćaj.

- Građevinski radovi su skoro završeni, ali brinu priključci za vodu i struju. U tom delu se prepliću nadležnosti izvođača radova kineskog CRBC-a i domaćih firmi - objasnili su iz Ministarstva ekologije.

SAMO ŠTO NIJE Alo! istražuje kad će biti otvoren auto-put od Podgorice do Kolašina: Srbima crnogorsko more bliže od juna

Foto: privatna arhiva

 

Generalni direktor Direktorata za državne puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija Miroslav Mašić ranije je naveo za TV Vijesti da čine sve što je u njihovoj nadležnosti da prioritetna deonica auto-puta Bar - Boljare bude otvorena za saobraćaj.

- Svi radimo na tome da se pusti u saobraćaj pre sezone, a pre toga moramo ispuniti uslove koji se tiču bezbednog obavljanja saobraćaja - rekao je Mašić.

Ukupna dužina prioritetne deonice auto-puta je 41,5 km, sa zahtevnom infrastrukturom koja obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela.

SAMO ŠTO NIJE Alo! istražuje kad će biti otvoren auto-put od Podgorice do Kolašina: Srbima crnogorsko more bliže od juna

Foto: privatna arhiva

 

Kako je Alo! ranije pisao, Crna Gora i Srbija su se strateški opredelile za izgradnju putnog pravca koji će povezati dve države i skratiti putovanje do mora. Projekat izgradnje auto-puta Beograd - Bar jedan je od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih projekata u kojima naša zemlja učestvuje, a nakon završetka svih deonica kroz Srbiju, do granice sa Crnom Gorom stizaće se za dva sata i 45 minuta. Dužina puta koji je planiran od Beograda do Crne Gore je 270 kilometara, piše Zorica Zarić.

Brojevi

41,5 km ukupna dužina deonice

29 mostova

10 nadvožnjaka

16 dvocevnih tunela

 

Gde je zapelo?

Izgradnja prve deonice auto-puta Podgorica - Kolašin počela je 2015. godine. Prvi rok za završetak radova bio je 11. maj 2019. ali je pomeren na 30. septembar 2020. godine. Krajem aprila 2021. opet je prolongiran, ovaj put na kraj novembra 2021. godine, ali, sudeći po situaciji na terenu, ni on nije ispoštovan.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading