OKRUGLI STO U SANU Kako od 1000 stići do 24000 dolara po hektaru
Ministarstvo za brigu o selu

„Tamo gde se u lokalnim zajednicama, selima samostalno dogovara, planira i odlučuje, a te odluke imaju punu podršku državne kase, ljudi, pogotovu oni mladi neće pomišljati na odlazak “ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na otvaranju okruglog stola na temu „Uloga naučnih instituta u unapređenju poljoprivrede i sela Srbije“ koji se održava danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo.

Krkobabić je istakao značaj naučnih instituta, dovodeći ih u vezu sa neophodnim transferom novih znanja i tehnologija, koje su od posebnog značaja za podizanje produktivnosti kao imperativa za opstanak malih a usitnjenih porodičnih gazdinstava, koja dominiraju u Srbiji.

OKRUGLI STO U SANU Kako od 1000 stići do 24000 dolara po hektaru

Ministarstvo za brigu o selu

 

 

„Tu smo da pokušamo da damo odgovor kako da taj naš hektar jedinstvenog poljoprivrednog zemljišta umesto hiljadu dolara da 17 ili 24 hiljade poput Danske ili Holandije “ rekao je Krkobabić.

Potpredsednik SANU, akademik Zoran Popović istakao je aktivnost Akademijskog odbora za selo u okviru SANU i saradnju tog odbora sa Ministarstvom za brigu o selu kao sjajan primer uspešne saradnje države i nauke.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, jedan od najčuvenijih selekcionara suncokreta u svetu bio je jezgrovit „Naša rešenost, znanje i znatna ulaganja države ohrabruju nas da uporno primenjujući evropska iskustva menjamo i položaj poljoprivrede, a posebno položaj sela Srbije. Saradnja akademijskog odbora za selo koji okuplja veliki broj naučnih radnika i Ministarstva za brigu o selu dala je i daje vidljive, konkretne rezultate.“

Na skupu su učestvovao i potpredsednik akademijskog odbora za selo prof. dr Milovan Mitrović, članovi Srpske Akademije nauka i umetnosti, a uvodnu reč su posle ministra za brigu o selu dali iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja v.d. pomoćnika ministra Dr Saša Lazović i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoćnik ministra, Aleksandar Bogićević.

Naučne institute na ovom okruglom stolu predstavljali su dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo, Čačak, dr Milan Lukić, direktor Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”, dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, prof. dr Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta “Biosens”, dr Emil Rekanović, direktor Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, dr Nenad Trkulja, v.d. direktora Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu, dr Zoran Lugić, direktor Instituta za krmno bilje, Kruševac, dr Biljana Skirić, v.d. direktora Instituta za zemljište, prof. dr Nenad Đurić iz Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading