ZA SVE KOJI RAZMIŠLJAJU DA PREĐU NA DUVANSKE ALTERNATIVE - Evo koje su razlike između napopularnijih uređaja koji zagrevaju duvan
Pixabay

Znajući da je sagorevanje glavni problem kod cigarete, sve češće svetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja kao deo rešenja ovog problema navode zagrevanje, odnosno bolje alternative cigaretama koje su zasnovane na tehnologiji zagrevanja a ne sagorevanja duvana, čime se eliminiše i stvaranje duvanskog dima.

Najpoznatiji uređaj koji zagreva duvan dostupan i u Srbiji je IQOS, a od prošle godine ovu kategoriju dopunila je još jedna bezdimna alternativa – lil SOLID, južnokoreanskog proizvođača KT&G.

Po čemu se razlikuju lil SOLID i IQOS?

Kao što samo ime ukazuje, ovaj uređaj, poput IQOS-a, zagreva duvan i time ne stvara duvanski dim, pa samim tim i ne oslobađa većinu štetnih materija koje su u duvanskom dimu prisutne. Međutim, lil SOLID 2.0, koji je podržan od strane IQOS-a, ima donekle drugačije karakteristike.

ZA SVE KOJI RAZMIŠLJAJU DA PREĐU NA DUVANSKE ALTERNATIVE - Evo koje su razlike između napopularnijih uređaja koji zagrevaju duvan

Shutterstock

 

Dok se IQOS sastoji od dva elementa – punjača i držača sa LED indikatorom i vibrirajućim signalima, na lil SOLID-u punjač i držač kombinovani su u jedan uređaj sa dugmetom i LED indikatorom. Ova osobenost lil SOLID-a čini ga izuzetno jednostavnim za korišćenje što su, sudeći prema sve većoj prihvaćenosti ove alternative, prepoznali i odrasli pušači koji bi inače nastavili da koriste cigarete.

Oba uređaja rade na bazi zagrevanja, što znači da zagrevaju duvan do 350 stepeni i ne dostižu tačku sagorevanja, s tim što lil SOLID duvan zagreva indukcionom iglom, a indukciona medota osigurava ravnomerno zagrevanje duž cele igle. Sa druge strane, IQOS zagreva duvan putem grejača.

Važno je naglasiti da, iako jesu naučno dokazano bolja opcija za sve one pušače koji žele da promene naviku ali nisu spremi da se u potpunosti odreknu duvana i nikotina, uređaji koji zagrevaju duvan nisu bez rizika i oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading