SATIMA ČEKALI DA BI ODSTRELILI PREDATORE Lovci iz Nove Varoš presudnim hicima savladali 19 lisica (FOTO)
Foto: RINA

Čekajući u zasedi i po nekoliko sati uz pokazani trud kako bi ustrelili predarore koji su im mesecima unazad zadavali muke konačno se isplatio. Kao trofeje lovci iz udruženja "Kozomor", kući su odneli 19 odseljenih lisica sa padinama novovaroške planine Zlatar. Bistrog oka i velikog strpljenja bili su rešeni da namame, a zatim i odstrele predatore u čemu su i istrajali.

Foto: RINA

 

"Na mrsilištu gde smo čekali vukove zimus, a na kraju lovne sezone, primetili smo povećan broj lisica pa smo se nakanili da ih odstrelimo. Lisice napadaju pilad, malu živinu, opasni su predatori i uništavaju zeca, zatim lanad. Možete zamisliti na tom jednom malom prostoru kad 19 lisica odstranite koliko je ostalo zečića i lanadi, srna itd. Sve je urađeno iz 'čeke' za vukove", objašnjava za RINU, Dušan Smiljanić iz lovačkog udruženja "Kozomor" iz Nove Varoši.

Lisice su odstreljene sa nekih 80-90 metara iz karabinske municije, a on, kaže, nije bio sam, već mu je pomoć pružio lovac Rade Leković.

Kao posebnu zanimljivost izdvaja to da na Zlataru i okolini ima sve više medveda.

"Medvedi su trajno zaštićena vrsta. Ima ih sedam ili osam komada. Međutim, u zadnje vreme pojavilo ih se baš dosta. Još četiri ili pet više u odnosu na pre i to na malom prostoru", upozorava Smiljanić.

Foto: RINA

 

Ipak, on "spušta loptu" tvrdeći da medved neće da napadne čoveka i da ljudi ne treba da budu uplašeni.

"Oni su biljojedi, stradaće neka košnica sa pčelama. Vole šumsko voće, pečurke. Za 45 godina ovde nije bio nikada napad na čoveka, poručujem svima da budu bezbrižni", zaključuje sagovornik RINE.

Komentari (1)

Loading
KKK

08.04.2022 11:08

Tako se to radi, BRAVO za kolege lovce.!!