POČEO RAMAZANSKI POST Muftija beogradski Jusufspahić uputio je vernicima prazničnu poslanicu
Youtube/Printscreen

Muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić uputio je vernicima prazničnu poslanicu i naveo da je predstojeći post uzdržavanje ne samo od hrane i pića, već i od loših dela i misli.

"Muslimani poste od zore do zalaska sunca, a post, između ostalog, znači stegnuti uže ega i od svega lošeg se sustegnuti i tako mir u duši dosegnuti", poručio je Jusufspahić.


Naveo je da je mesec ramazan "misija čistoće duše", te da oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom i čoveka sa čovekom.

"Svako dobro u ovom mesecu nagrađuje se mnogostruko, pa je ovo i prilika da vernici poprave svoj račun dobrih dela", kazao je Jusufspahić.

Muftija je istakao da je specifičnost ovogodišnjeg ramazana što se dešava posle dve godine korone, ali u uslovima rata na evropskom kontinetu.
Molitva za mir i napredak Srbije
 

On je pozvao ljude u Srbiji svih vera da se mole da rat prestane i da nastupi mir svuda u svetu.

"Bez obzira na veru, pozivam sve ljude u našoj državi da se molimo za mir i da rat prestane, i da se molimo za našu Srbiju i naš napredak", kazao je muftija.

Jusufspahić je naveo da se ove godine proslavlja 500 godina od postojanja Bajrakli džamije u Beogradu i pozvao sve pripadnike muslimanske zajednice da tim povodom organizuju programe i da se okupe zajedno.

"Voleo bih da se kao muslimani okupimo oko Bajrakli džamije, da napravimo neke programe. Pozivam ovom prilikom sve muslimane Srbije da uzmu učešće, bez obzira kojoj zajednici pripadaju", kazao je Jusufspahić.
 

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara
 

Muslimani, inače, poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara kraća je za 10 dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana.

Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading