DIREKTAN PRODOR ANTICIKLONA Meteorolog Čubrilo izneo detaljnu prognozu za narednih 7 dana: Stiže zahlađenje
Foto: Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

- U sredu rano ujutro na severu slaba kiša, dok se u sredu tokom dana prolazne slabe padavine očekuju nad većim delom regiona, osim na krajnjem zapadu gde bi se moglo zadržati suvo vreme. Na planinama preko 900mnv posle podne i uveče ponegde slab sneg. Nad većim delom primorja i nad jugom regiona padavina i neće biti. Vetar će okrenuti na umeren, severozapadni i ponegde na udare može biti i jak. Dnevni maksimum od oko +6 na krajnjem severu i severoistoku do oko +16 na jugozapadu regiona - napisao je meteorolog i dodao:

- Od četvrtka pa do oko 22. marta vremenske prilike nad središnjim i severozapadnim predima Evrope biće pod uticajem jakog anticiklona. Za razliku od ranijih proračuna, modeli trenutno imaju istočniji položaj tog anticiklona koji bi bio dovoljan da naš deo Evrope izbegne direktan prodor hladnoće koja bi se pokrenula po istočnoj periferiji tog anticiklona. U slučaju da sinoptika ostane kakvu trenutno modeli postavljaju, glavni deo hladnog prodora će preko C. Mora i krajnjeg jugoistoka Evrope otići ka Turskoj i Maloj Aziji. Time će naš deo Evrope dobiti samo deo te hladnoće, a sekundarne ciklogeneze sigurno neće biti.

Prema njegovim rečima po trenutnom stanju prognostičkog materijala koji ima oko 80 odsto verovatnoće da se osvari u četvrtak i petak promenjljivo oblačno i uglavnom suvo, hladnije, ali ne jako hladno, dnevni maksimumi od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

- Za dolazeći vikend i oko 21. marta bi ka nama došla malo veća količina hladnog, ali i dalje suvog vazduha te bi uz pretežno suvo vreme dnevni maksimumi bili ispod proseka i trebali bi se kretati od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je svakako ispod proseka, ali ne i ekstremno hladno. Posle 19. bi se ponovo javili i jutarnji mrazevi, ali sa ovakvom verzijom blažeg zahlađenja oni u nizijama ne bi išli ispod -4 stepena Celzijusa, dok bi jačih mrazeva bilo samo preko 900mnv i tamo bi išli i na oko -10 stepeni Celzijusa. Vetar bi takođe bio slabiji nego što se očekivalo, dok hladan košave i ne bi bilo.

On navodi i da bi oko 23. anticiklon trebao da se situira nad nama donoseći sunčano i toplije vreme uz hladna jutra.

- Glavni problem ukoliko jače zahlađenje izostane će biti velika suša posebno nad severnim i južni predelima regiona. Pravog ciklona koji će doneti konkretnije padavine celom regionu praktično ove godine i nije bilo. Planinski delovi su od visinskih ciklona dobijali znatno više padavina i tamo je situacija sa rezervama vlage znatno bolja, ali da bi jug i sever regiona dobili padavine treba ciklon u Jadranu ili nad samim regionom, a to za sada nije ni na vidiku. Tek pred sam kraj ovog iili u prvih desetak dana narednog meseca ima šansi da se suša u ovim predelima makar ublaži i nažalost moja očekivanja da će ovaj mart biti ekstremno sušan nad većim delom regiona će se gotovo sigurno ostvariti - napisao je Čubrilo:

- Neko ublažavanje suše je vidljivo u prvih desetak dana aprila, ali ni ovaj mesec trenutno ne deluje previše bogat padavinama i tek bi maj trebao doneti prosečne količine kiše. Sumirano, sa ovakvim postavkama modela pred nam je od srede hladniji, ali ne i ekstremno hladna period, dok se sušna nastvalja.

Krajem meseca proračuni modela počinju davati signal za građenje prostranog anticiklona u visokim geografskim širinama što bi mogao biti troposferni odgovor na događanja u stratosferi koja se očekuju u narednih desetak dana (još jedno zagrevanje stratosfere, slabljenje i moguće okretanje zapadnih na istočne vetrove).

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading