MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI SE SASTAO SA MISIJOM MMF Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija (FOTO)
Foto: Ministarstvo finansija

Siniša Mali je na sastanku koji je održan u Ministarstvu finansija, istakao da su već ostvareni značajni koraci koji su predviđeni aranžmanom, te da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, zelenu agendu…

Ministar Mali je rekao da je u prethodnom periodu, što je u skladu sa aranžmanom, objavljen spisak programa državne pomoći, te da je usvojena metodologija za praćenje fiskalnih rizika.

Takođe, dodao je, usvojen je akcioni plan sa rokovima za sprovođenje nove Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije, kao i nova Strategija za razvoj tržišta kapitala i odgovarajući vremenski ograničen akcioni plan za njeno sprovođenje.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva. Bilo je reči i o uvođenju novih sistema e-faktura i e-fiskalizacije u Srbiji. Ministar je još jednom naglasio da svi obveznici fiskalizacije moraju da pređu na novi sistem do 1. maja ove godine, i istakao značaj e-fiskalizacije u borbi protiv sive ekonomije.

 

Siniša Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje naše zemlje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

„Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji“, rekao je ministar Mali.

Siniša Mali je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading