STICANJE ISKUSTVA Otvorena dva nova poziva Privredne komore Srbije: Stručna praksa u inostranstvu za učenike i nastavnike
Alo/PKS

Privredna komora Srbije objavila je dva nova poziva u sklopu „INTERVET Vestern Balkans“ projekta namenjena učenicima i nastavnicima srednjih stručnih škola koji žele da steknu nova znanja i veštine kroz stručnu praksu ovog leta u Poljskoj.

Prvi poziv odnosi se na jednomesečnu praksu učenika srednjih stručnih škola koji su stariji od 16 godina, a drugi je namenjen učenicima koji imaju više od 18 godina, sa završenom srednjom školom, a koji bi tri meseca boravili u Poljskoj.

Projekat je usmeren na razvoj stručne prakse u inostranstvu kroz razmenu učenika, nastavnika i nastavnog osoblja srednjih stručnih škola iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana sa zemljama Zapadne Evrope.

Praksa je sjajna stvar

Učenica Anastasija Stojić iz Poljoprivredno-prehrambene škole „Stevan Petrović Brile” iz Rume bila je deo programa i prakse učenika u Mariboru, gde je radila kao veterinarski tehničar na klinici za sitne životinje.

- Svako ko ima priliku da bude deo programa razmene treba da iskoristi tu šansu čak i nekoliko puta ukoliko postoji mogućnost za tako nešto jer zaista mislim da je stručno usavršavanje u inostranstvu sjajna stvar - navela je Anastasija.

- Ideja projekta je da se mladim ljudima i zaposlenima u obrazovnom sektoru pruži mogućnost da steknu međunarodno iskustvo koje će po povratku u našu zemlju primeniti. Korist imaju ne samo pojedinci koji se usavršavaju, već se jačanjem kompetentnosti stručnih kadrova jača i privreda Srbije - kaže Ana Stojanović, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje PKS.

Natalije Budinski, profesorka Srednje stručne škole „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, prenosi svoja iskustva boravka i profesionalnog usavršavanja u Francuskoj.

STICANJE ISKUSTVA Otvorena dva nova poziva Privredne komore Srbije: Stručna praksa u inostranstvu za učenike i nastavnike

Alo/PKS

 

- Razmene i posete drugim školama pružaju šansu da napravimo uvid u svoje potencijale i uporedimo naše iskustvo sa kolegama, da vidimo šta radimo dobro, a šta bismo mogli da unapredimo koristeći se iskustvom drugih kolega - kaže Natalija Budinski, i dodaje da bi „veće učešće naših nastavnika u međunarodnim Erasmus projektima znatno doprinelo njihovom stručnom usavršavanju, ali i profesionalnoj orijentaciji učenika“.

Više od 20 obrazovnih profila iz različitih oblasti pokriveno je pozivom, od mašinstva, elektrotehnike, ugostiteljstva i turizma do IT. Sve informacije o pozivima dostupne su na linku https://intervetwb.net/calls/.

Primenjeno znanje

Program razmene je Milici Živanović, učenici Saobraćajno-tehničke škole iz Zemuna, omogućio da se stručno usavršava u Italiji.

- Ukazala se prilika i iskoristila sam šansu da učestvujem u programu razmene te sam bila u Italiji. Bili smo smešteni u Firenci, a radila sam u Forliju kao tehničar za logistiku i špediciju. Imala sam priliku da steknem dodatno iskustvo u polju osiguranja, gde sam obavljala poslove vezane za dokumentaciju klijenata - priča Milica, i dodaje da je najvažnije to što stečeno znanje i iskustvo može da primeni u Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading