KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA KOŽI Među posledicama preležanog kovida može biti i ovo
Foto: privatna arhiva

Silvia Stojić kaže da su njenoj ćerki koja ima 15 godina gotovo od trenutka kada je osetila prve simptome korone počele da izlaze i bubuljice, koje su iz dana u dan sve gore.

- Ima koronu od pre deset dana i od tada joj je lice ovakvo, prištići i flekice su svuda. Doktor nam je dao dve kreme, ali ništa nije pomoglo - žali se Silvija.

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA KOŽI Među posledicama preležanog kovida može biti i ovo

Foto: privatna arhiva

 

Kako saznajemo od dermatologa, od kada je krenula pandemija, primetili su i pojavu problema sa kožom, kako kod dece, tako i kod odraslih, što govori, između ostalog, o tome da je i koža jedna od meta kada je u pitanju ovaj virus.

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA KOŽI Među posledicama preležanog kovida može biti i ovo

Foto: privatna arhiva

 

- Prema dosadašnjem saznanju, kod 21 odsto SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži mogu biti jedini, a kod njih 17 odsto, prvi simptom kovid 19 infekcije - objašnjava dr Ljiljana Medenica iz poliklinike Bel Medik.

Razloga je mnogo

Konkretno bubuljice mogu da budu znak da su se poremetili hormoni, da vam je loš D-dimer, odnosno gustina krvi, da slabo rade bubrezi, jetra... Spisak je, kažu lekari, dugačak.

- Zato je izuzetno važno kada prebrodite koronu da idete redovno na preglede krvi, ali i da odradite sistematski pregled, gde će vam lekari na osnovu vašeg stanja reći koje pretrage treba da obavite - objasnila je za Alo! dr Lidija Stević iz kovid ambulante Savski venac, i dodala da je poslednje što smeju uzimanje terapije na svoju ruku.

- Zdrava hrana je ona prva i osnovna stvar, a pacijenti to često zaboravljaju. Odu u apoteku, uzmu punu kesu vitamina i misle da je to to. Zdrava hrana - dosta voća i povrća, svežih salata, smutija , bez odbacivanja pulpe, domaće supe, čorbe, potaži, sva kuvana hrana bez mnogo zaprške biće blagotvorna i pročistiće krv i organe. Uz to dodajte blage čajeve - poručila je Stevićeva.

Nekoliko vrsta promena

Pored bubuljica, to mogu biti i kovid-prsti, koji liče na promrzline, bole i modri su, zatim osip sličan boginjama sa grubim delovima kože, crvenilo sa plikovima, koprivnjača uz koju koža izgleda kao ožarena koprivom.

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA KOŽI Među posledicama preležanog kovida može biti i ovo

Foto: privatna arhiva

 

- Poslednje u nizu su crveno-plave mrežaste promene koje se javljaju obično na trupu i ekstremitetima, a koje ukazuju na ozbiljno oštećenje krvnih sudova kao što su vazospazam ili tromboza. Njihova pojava je udružena sa najtežim formama kovida - objašnjava dr Medenica.

Virus i ulazi preko ranica

Prema rečima dermatovenerologa dr Jasmine Kozarev, od pojave virusa se znalo da u telo može da uđe preko sluzokože nosa, usta, ždrela i tako dalje. Međutim, sada je jasno da korona može da uđe u telo i preko kože, a posebno preko ranica, pa ona savetuje obavezno detaljno pranje svih delova kože nakon što ste bili na javnom mestu ili u kontaktu sa zaraženima.

- Dokazano je da su efikasne različite procedure dezinfekcije, u rasponu od 75 odsto etanola, dezinfekcija periksidom, hlorom i UV-zracima ili pranjem u toploj vodenoj kupki na 60°C tokom 30 minuta. Sve te procedure omogućavaju da se virus spere sa predmeta - odeće. Tretman kože peroksidom i alkoholnim rastvorima ipak uklanja i prirodnu zaštitnu barijeru kože - poručuje dr Kozareva.

Muke s aknama i kod starijih

Beograđanin Dejan Vuković (50) neposredno posle korone primetio je da mu se pojavljuju akne na licu poput onih mladalačkih. Posetio je čak pet dermatologa, koji su mu davali razne antibiotske terapije i masti, ali bolest kože bila je uporna i dugotrajna. Ova infekcija se i vratila posle godinu dana, njeno lečenje je vrlo sporo, a preporučena je i potpuna promena načina ishrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading