NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost
Foto: privatna arhiva, Alo

Susret sa smrću 14 puta

- Umalo se nisam udavila u Zeti. Imala sam šest godina, brzaci su me poneli. Srećom, neko me je izvukao. Potom, zamalo da se utopim u Šušnju, gde su bili ogromni valovi. Kupali smo se samo ja i jedan vojnik, a na obali je sedeo moj prijatelj. Iako sam znala kad treba da uđem u talas, valjda sam se umorila i vrtlog je počeo da me baca. Utrčao je taj moj drug i izvadio me. Bilo mi je 16 godina.

Pretposlednji put smrti u oči je gledala na Izboru za mis u Crnoj Gori, u jednom od elitnih hotela u Igalu.

- Dovela sam drugaricu Elin de Kat, direktorku opere u Monte Karlu. Prva je ušla u džakuzi, pustili su mlazove, a kad sam se ja spustila, nešto mi je uhvatilo rame. Uvuklo mi je kožu 20 centimetara. Umesto da duvaju, neko je pogrešno stavio mlaznice da usisavaju. Ne daj bože da mi je dohvatila kosu ili da imam slabo srce.

Imala je 18 godina i po povratku iz Engleske, gde je učila jezik, stomak joj je naglo otekao. Znala je da nije trudna, ali nije razumela zašto ginekolog stalno ponavlja: „Kamo sreće da je u drugom stanju“. Ispostavilo se da imam dermoidnu cistu veličine devet sa jedanaest centimetara.

NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost

Foto: privatna arhiva, Alo

 

- Rođena sam kao blizanac i to je kao naučna fantastika. Sa tobom se ne rode brat ili sestra, već se u toj cisti nekako zadrže delovi kose, embriona koji raste, kod žena najčešće na jajnicima, kod muškarca na plućima. Ukoliko se ne odstrani na vreme, to eksplodira u nekom trenutku i ubije te. „Odstranili sam cistu, nije bila maligna, a nikada se nisam toliko odmorila i načitala kao tada u bolnici“, uz osmeh nam objašnjava Vesna.

Jednom zamalo da pogine na ratištu, ali najstrašnije je što je jedna žena pokušala da je ubije.

- U kući na obali mora bilo je nas osmoro. Legla sam u krevet i iako me je čudilo što je previse ušuškan, nisam obraćala pažnju. Bila je prelepa noć, gledala sam u okean, gotovo da nisam ni spavala. Ujutru kad sam raspremala krevet iz njega je poletela nožekanja. Kakva sam, ni to mi ništa ne bi bilo čudno da moja Milanka i jedna devojka nisu bile na vratima i gledale kako nož leti kroz vazduh. To mi je pripremila osoba, ničim izazvano ljubomorna i suviše pijana, devojka dobrog prijatelja.

Padanje u nesvest na Vitasovom grobu

- Počela sam da naričem iz sveg glasa, što nikad pre nisam uradila jer sam rođena u Beogradu, prošla sam svet. Kukala sam kao svaka crnogorska narikača dok mi nije pozlilo. Bukvalno su me odneli s groba. Vitas je bio unikatan, značajan. Tako lep, spolja i iznutra. Odan, kavaljer, intelektualac, emotivac, sve.

NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost

Foto: privatna arhiva, Alo

 

Imao je rak na plućima, galopirajući. Preminuo je u 52. godini. Htela je da umre sa njim.

- Tada sam saznala da poslednje što umire sa čovekom je njegov miris. Dugo sam mirisala njegove stvari dok ih mama nije sklonila u nameri da mi pomogne da zaboravim. Instinktivno sam rešila da se spasem i krenula sam na akupunkturu. Nisam plakala grimasom ni glasom, samo su mi se danima slivale suze dok bol nije istekla.

Onda je, kaže, „srećom počelo bombardovanje“. Rešila je da spasava porodicu, prijatelje, firmu. Trebalo je lepotice provesti kroz sve one obruče i odvesti u svet.

- Sećam se da smo Ana Karić i ja jedine govorile protiv bombardovanja u kamere CNN-a. Bio je Izbor za mis univerzuma u Trinidadu i Tobagu i sve vreme je tamo bio i Tramp. Mi smo jedine tada bile u poziciji da govorimo protiv bombardovanja.

Hapšenje na granici sa Austrijom

NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost

Foto: privatna arhiva, Alo

 

U međuvremenu, zajedno sa drugom Dankom Vasovićem smislila je paklenu ideju - štampaće razglednice s luft balonom na kome piše „Jugoslavija“ na koju jurišaju avioni F-16, uz natpis: „Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade“.

- Delili bismo ih našim ljudima sa adresom Bele kuće, a onda bismo je tom porukom i bombardovali.

Čovek koji je to trebalo da štampa sačekao me je prilično pijan u kafani u Frankfurtu.

- Pre nego što sam išta rekla, počeo je strahovito da me vređa. Eksirala sam tada više duplih viskija i svašta sam mu tada u pijanom stanju rekla. Bila je to psihoterapija.

Kad je stigla na austrijsku granicu, svratila je u restoran na kafu.

- Odjednom je upala nemačka policija, zatražila je pasoše. Zbog vize koja mi je istekla dan ranije uhapsili su me i odveli u zatvor. Nikad nisam videla tako tri dobra frajera kao što su ta tri Nemca bila. Celu noć sam presedela na stolici, šalili smo se. Ujutru su me povezli na aerodrom, mahali mi s osmehom. Kasnije su mi javili da su izbrisali moj dosije iz kompjutera, da ne brinem.

Iz Budimpešte je u Beograd stigla one noći kad je bombardovana televizija. Spas od slika s ratišta pronašla je u lepoti - u svakom smislu te reči. „Kakav ti je život, takve su ti misli“, citira vladiku Nikolaja.

- Mislim stalno na lepotu. To je spas u ovim vremenima. Nikada ne skidam pogled sa lepote i horizonta. Ovo drugo me je naučio Artur Klark. Samo pogled u bitno i lepo! Kad je mama otišla prošle godine, shvatila sam da nas dve nikad nismo zajedno plakale. Ona je bila briljantan pedagog, profesor istorije umetnosti. Stalno me je kritikovala. Živele smo zajedno poslednjih osam godina i kad sam joj jednom rekla da prestane da me kritikuje, odgovorila mi je da ne bih bila ovo što jesam da nije to radila. To je bila njena logika. Ni sa njom se nisam dovoljno ispričala.

NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost

Foto: privatna arhiva, Alo

 

Prošle godine je ostala bez još šest bliskih i voljenih ljudi.

- Kris je otišao, Lazanski je otišao, Colić je otišao, Merima je otišla, Sinobad je otišao, Damjan Đakov je otišao, Branko Lompar je otišao. Kris mi je bio najbolji prijatelj, Lazanski kolega i duhovni brat, dr Colić drug iz klupe, Merima snaha, Đakov duhovna polovina, Branko usvojeni brat. Prošla godina me je iskorenila. Kad se sve nagomilalo, rešila sam da nekako presečem taj negativan trend, tu težinu u glavi. Organizovala sam se i sa Igorom sam mesec i po putovala Amerikom. Kolima smo obišli 19 država, i to usred kovida. Mendela mi je govorio: „Gorčina može da ubije. Gora je od patnje. Obe se leče neverovatnom akcijom, proizvodnjom pozitivnih projekata i koncentracijom na njih”.    

Turneju su završili u Njujorku, gde je Vesna dobila priznanje od Tesline fondacije za projekat koji trenutno pravi i za poređenje Tesle i Mendele u knjizi „Mendelin kod“.

- Kajem se jedino što tatu, Vitasa i mamu i sve moje divne prijatelje koji su otišli na nebo nisam više ljubila i govorila im koliko ih volim i poštujem. Žao mi je i što nisam rodila dete sa Vitasom. Mislili smo da imamo vremena. Jurili smo s posla na posao, kućili smo se. Nikad nismo uspeli da imamo jedan slobodan vikend, ali ljubav je bila velika. Strasna - kaže Vesna.  

Anegdote iz potkrovlja

Sa Langom je živela u potkrovlju u Ulici Tadeuša Košćuškog. Komšije su joj bili Radomir i Ljiljana Smiljanić, kojima su u posetu dolazili Dobrica i Božica Ćosić, Antonije Isaković, Dragoljub Mićunović i mnogi intelektualci.

- Uoči jedne Nove godine renovirali smo potkrovlje. Sama sam šmirglala grede prljave od 1926, a pošto smo napravili haos u zgradi, trebalo je to očistiti. Uzela sam krpu i počela da brišem stepenice. Kod Smiljanića su stizali gosti, i ja sam bila pozvana. Dame sređene, gaze salonkama, kako koja prođe - zastanem, pa ispočetka udri po stepenici - prepričava jednu od anegdota i dodaje da u domu, poznatom po savršenom enterijeru, počasno mesto ima kabinet-sto koji su joj poklonili Smiljanići na kome su nastajala dokumenta kojima se opozicija obraćala javnosti.

NOĆ U NEMAČKOM ZATVORU SE NE ZABORAVLJA Alo! ispovest Vesna de Vinča: Neotkriveni detalji iz života žene koja iznova intrigira javnost

Foto: privatna arhiva, Alo

 

Razvod sa Langom

Langa je ostavila zbog Egona Savina, koji je u tom trenutku bio oženjen Ksenijom Zečević.

- Dve godine smo se tražili, zabavljali, raskidali. U to vreme već sam bila sedam godina s Langom. Bio je sjajan novinar, ali mnogo šta mu nije išlo. Nije mi smetalo ni što je bio 20 godina stariji, ni što je mnoga toga bilo što smo rešavali ja i moja porodica, ni što je potkrovlje koje sam renovirala po razvodu oteto, ali nisam više mogla da podnesem to što je za svoje neuspehe krivio mene. Uz to, kao mala sam imala potpunu slobodu, poštovanje. Sa Langom se gubilo to što mi je, ispostavilo se, najvrednije - sloboda - navodi Vesna.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading