IZAĆI ĆE NAM NA NOS PROLEĆE U FEBRUARU Sneg moguć ne samo u martu, već i u aprilu!
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vreme može da iznenadi i da se poigra suprotno prognozi, te da u februaru doživimo pravo proleće i poverujemo da je zimi došao kraj, međutim, varljivi mart, pa čak i april bi mogli da nas u tome razuvere.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da će sedmica pred nama sigurno biti topla i da to nije upitno uopšte.

- U utorak će biti 18, 19 stepeni, zatim oko četvrtka i subote. Biće dana u narednom periodu kada će temperature biti skoro 20 stepeni Celzijusovih. Neće ići preko 20, već će oko 18 stepeni biti uglavnom lokalno, ali ćemo imati oko 15 stepeni, što je znatno iznad proseka. To je prava prolećna temperatura. Neće biti ni jutarnjih mrazeva – kaže Marko Čubrilo.

Čubrilo najavljuje za utorak, četvrtak i subotu i malo kiše, ali je u pitanju prolećna prolazna kiša bez zahlađenja.

IZAĆI ĆE NAM NA NOS PROLEĆE U FEBRUARU Sneg moguć ne samo u martu, već i u aprilu!

EPA/FILIP SINGER

 

 

- U februaru neće biti zahlađenja, tačnije ne bi trebalo više da ga bude, ali naravno, može doći i do izmene, mada u ovom momentu ništa ne ukazuje na takve promene do kraja meseca. Ostajemo u ranom prolećnom režimu.

Međutim, mart pripada isto zimi i on je zimski mesec. Kada ovako rano otopli u februaru, onda često u martu bude jačih zahlađenja. Ne traju ta zahlađenja dugo i ni slučajno neće biti kao u januaru, -15 i -20 stepeni, jer sa tim smo završili – kaže Marko Čubrilo.

Prema njegovim rečima može da zahladi čak i polovinom marta, ali i krajem marta može da se desi da bude snega što je problem za poljoprivredu. Trenutno je nemoguće precizno odrediti početak zahlađenja u martu i koliko će ono biti jako, ali se toga treba čuvati zbog opasnosti po vegataciju.

- Sa velikom zimom i mrazevima smo gotovi. To je završeno, ali za sneg ne bih smeo da se kladim da smo potpuno završili. To neće biti sneg koji bi ostao nedelju ili više dana, ali dan, dva sa snegom i hladnoćom u martu su mogući. Toplo vreme u februaru će se naplatiti sa kasnijim hladnim prodorima, da li u martu ili aprilu, videćemo, samo je pitanje koliko će oni biti snažni i da li će biti praćeni snegom. To sada ne možemo reći-poručuje Čubrilo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading