POKRAJINSKA INSPEKCIJA UTVRDILA: Ptice kod Sutjeske ubijane mesecima, verovatno iz čamca
Printscreen/ Facebook/ Eko-Pančevački rit

"Sve ukazuje na to da su ptice odstreljene vatrenim oružjem, ali to će utvrditi Naučni institut za veterinu kojem smo predali leševe na obdukciju. Ptice su ubijane u dužem periodu jer su neki leševi stari tri dana, a neki i dva meseca", rekao je Ivanović.

On je napomenuo da na licu mesta nisu pronađene čaure ili patrone, što ukazuje da je na ptice pucano iz čamca i dodao da je na zrenjaninskoj policiji da pronađe počinioca ili više njih.


Zajedno s ekološkom inspekcijom, na uviđaju su bili i veterinarska inspekcija, ornitolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i policija iz Zrenjanina.

"Na terenu smo pronašli više od 40 leševa, a što se tiče strogo zaštićenih vrsta tu su velika bela čaplja i orao mišar, a od zaštićenih vrsta smo naišli na leševe kormorana i sive čaplje", objasnio je on.

U Društvu za proučavanje i zaštitu ptica Srbije ranije su saopštili da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali ribnjake, te da bi to mogao da bude razlog za ubijanje ptica.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su 64 leša divljih ptica kod ribnjaka Sutjeska.

Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju tog društva, pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara, 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje, sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša velikog vranca.

„Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene“, kazao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je dodao da se na području na kojem su pronađeni leševi ptica nalazi i gnezdo belorepana, mišara, kao i par crnih žuna.

„Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država“, stoji u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading