METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU ZA NAREDNE DANE Nakon otopljenja sledi OZBILJNO zahlađenje, a evo gde će biti snega
Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

U prognozi, poznati domaći meteorolog Marko Čubrilo piše da nas narednih dana očekuje relativno toplo vreme uz prolazna, manja pogoršanja i zahlađenja.

"Oko 01. februara takođe prolazno, ali nešto jače zahlađenje. Oko 7. februara najverovantije bez prave zime, a zatim je moguće opet nešto jače pogoršanje i zahlađenje. U petak posle hladnog jutra ponegde uz maglu i slab mraz u toku većeg dela dana promenljivo oblačno i relativno toplo, posle podne i krajem dana sa premeštanjem slabog, hladnog fronta, treba očekivati jače naoblačenje, pojavu slabe kiše ponegde dok je u noći ka subotu i u subotu pre podne slab sneg moguć ponegde preko 800 metara nadmorske visine", predviđa Čubrilo.

Kako stoji u prognozi, nad značajnim delom regiona padavine će biti vrlo slabe ili će izostati. Vetar umeren, zapadni i jugozapadni, posle podne u skretanju na prolazno pojačan, severozapadni. Jutarnji minimum od -3 do +3, a dnevni maksimum od +4 do +9 stepeni Celzijusa, napisao je meteorolog i dodao:

"U subotu promenjljivo oblačno i malo hladnije, posebno nad severnim i istočnim predelima. Slabih padavina u obliku susnežice i snega će pre podne biti nad južnim, jugoistočnim i ponegde središnjim predelima dok će u subotu kasno uveče i u noći ka nedelji usled premeštanja još jednog hladnog fronta koji odlazi istočnije od nas prolazne kiše ili susnežice biti ponegde na severu i severoistoku regiona."

RHMZ IZDAO UPOZORENJE Dolazi ledena kiša, pridržavajte se tri pravila!

Vetar pre podne biće pojačan, severozapadni, sredinom dana na kratko u slabljenju, a uveče na severu regiona ponovo prolazno jak, severozapadni.

Dnevni maksimum od +2 na oblastima gde bude više oblaka, do oko +6 u predelima gde bude više sunca.

On navodi i da se u nedelju računa na promenljivo oblačno i relativno toplo vreme, jer će ka nama iz Mediterana početi dotok toplog vazduha te će dnevni maksimumi biti uglavnom od +4 do +10, a nad oblastima koje su izložene fenskom uticaju jugozapadnog vetra i do oko +14 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka.

Planinski deo regiona, posebno BiH, sever C.Gore u planinski deo Srbije preko 800 metara nadmorske visine bi mogao dobiti nešto konkretniji sneg. U utorak maksimum od 0 do +4 stepena Celzijusa. Posle podne na severu i severozapadu regiona prestanak padavina uz delimično rezvedravanje, napisao je Čubrilo:

"Oko 03. ujutru hladno uz slab mraz i moguću maglu, ali tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo uz maksimume od +4 do +9 stepeni Celzijusa, na jugu ponegde i oko +11 stepeni Celzijusa. Novo prolazno, naoblačenje uz padavine i zahlađenje je moguće oko 05. februara. Za sada do oko 07. februara nema signala za neko konkretnije, zahlađenje koje bi sneg donelo i nizijama, a onda je moguće da su uslovi za neko jače zahlađenje ostvare. Ipak nema signala da bi ono bilo uslovljeno formiranjem anticiklona nad Skandinavijom i zapadom Rusije i ponovo bi bio prodor vlažnog i hladnog vazduha preko Skandinavije i upitno je koliko bi bio snažan i koliko bi se dugo održao."

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading