DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU: Meteorolog Čubrilo otkrio - dolaze zahlađenje, jak vetar i SNEG - evo i gde!
Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

Prema prognozi, krajem dana doći će do premeštanja hladnog fronta, pojačanog vetra, prolaznih padavina i zahlađenja.

Kako predviđa Čubrilo, od sutra pa do sredine sledeće nedelje biće vetroito i hladno vreme uz povremene padavine, sa snegom iznad 700 metara nadmorske visine, a ispod sa manje snega - do tri centimetra, dok će delovi Srbije ostati bez padavina u potpunosti.

"Više padavina u taku noći i sutra pre podne treba očekivati nad brdsko-planiskim predelima BiH, Srbije i Crne Gore, gde će konfiguracija terena malo usporiti i dodatno pojačati padavine", piše Čubrilo u prognozi.

Kod nas u petak biće promenljivo oblačno, vetrovito i hladno, ponegde uz nalate snega, pre podne uglavnom na jugu i jugoistoku, a posle podne i nad središnjim predelima. Dnevni maksimum od 0 do +4 stepena, ali uz jak severozapadni vetar subjektivan osećaj hladnoće će biti izražen.

"Za vikend i početakom sledeće nedelje još malo hladnije, u subotu su nove snežne padavine moguće nad središnjim i istočnim predelima Hrvatske, Vojvodinom, zapadnom i središnom Srbijom, a kasnije i nad istokom i središnjim delom BiH, dok bi u nedelju snega povremeno moglo biti nad zapadom Hrvatske i BiH. Od tih snežnih padavina je moguće mestimično formiranje manjeg snežnog pokrivača i u nizijama ali nema ni govora o bilo kakvom većem snegu", precizira Čubrilo, i dodaje:

"Za vikend jutarnji minimumi od -10 do -3,a maksimumi od -2 do +2 stepena Celzijusa. Početkom sledeće nedelje jutra još hladnija uz minimume od -13 do -6, na planinama i do oko -17 stepeni Celzijusa podnegde, dok će dnevni maksimum uglavnom biti od -4 do +1 stepen Celzijusa."


Neko prolazno pogoršanje, bez jačeg zahlađenja je moguće oko 29.01., stoji u prognozi, uz napomenu da je u ovom trenutku krajnje nezahvalno prognozirati hoće li u februaru još biti potencijala za jača zahlađenja ili ne.

"Od sutra pa do oko sredine sledeće nedelje hladno i vetrovito uz povremen sneg, ali se obilnije padavine i prava zima u nizijama ne očekuju. Posle 27.01. moguće je otopljenje", zaključuje meteorolog.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading