DEKAN FPN PROF. KOLAKOVIĆ Oporavak Novog Sada u poslednjih 10 godina i investicioni bum zaslužni za ostanak mladih
Foto: Pavle Pejić

Retko koji ostane nezaposlen, jer strane firme koje dolaze u Novi Sad i domaće firme koje se otvaraju traže sve više inženjera. Profesor Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka, ističe da je tehnološki bum koji se desio u Novom Sadu u proteklih 10 godina bio bitan za ostanak mladih u ovom gradu

SAMO ZA NOVOSAĐANE Otvorite novčanike, možda baš u vaš uleti 10.000 dinara!

On ističe da se sve više studenata koji su završili ovaj fakultet vraća u Srbiju, jer za istog poslodavca može da radi i iz svoje zemlje, a mnogi su stekli iskustvo i poslovne partnere te su odlučili da svoj biznis otvore u Srbiji.

-Činjenica da je veliki broj stranih i naših kompanija koje su rasle, jer naše kompanije sada zapošljavaju više od 2.000 inženjera, a sa zadovoljstvom mogu konstatovati da su neke od njih su izrasle iz Fakulteta tehničkih nauka. Mladi ljudi, koji završavaju FTN, ne vide više veliki razlog da odu u inostranstvo jer ovde mogu na nađu posao, a danas imamo i te probeme što na master studijama sve teže organizujemo nastavu jer većina studenata već radi u kompanijama- rekao je profesor Kolaković.

Od 2012. godine do danas u Novi Sad je stiglo 29 investicija ukupne vrednosti oko 370 miliona evra i 11.500 radnih mesta. To je rezultiralo vraćanjem mladih, ali i time da mladi više ne odlaze van granica svoje zemlje.

-Ako imate kompanije koje su u prethodne dve, tri godine zaposlile preko 1.000 naših inženjera onda vam je jasno da nema potrebe da odlaze. Ti poslovi koji se danas nude našim kolegama nisu poslovi “šrafciger industrije”, te kompanije danas otvaraju svoje razvojne centre i pruža im se mogućnost da napreduju- kazao je naš sagovornik.

POHVALA VUČEVIĆA PUTARIMA: Svi putevi u Novom Sadu su prohodni, zastoja nema (FOTO)

U Naučno-tehnološkom parku, koji se prostire na 30.000 kvadrata, studenti i asistenti sa kompanijama rade na razvoju. To se pokazalo kao veoma uspešno, pa je Fakultet tehničkih nauka zainteresovan za još jedan projekat.

-Fakultet tehničkih nauka intenzivno razmišlja o Tehnološkom parku 2. Mislim da je to naša budućnost. Zašto ovaj kampus univerziteta ne bi bio i razvojni centar za te velike kompanije- izjavio je ekskluzivno za naš portal dekan.

Prošle godine FTN imao je rekordan upis studenata na građevinarstvo od 1981. godine kada je ovaj smer osnovan. Njih 180 upisalo je studije građevinarstva. Nekada su imali problem i sa upisanom na mašinstvo. Sada su mašinci strahovito traženi, jer kako ističe Kolaković, “oni prave proizvod, 3D štampanje, jer je to sklop mašinstva, elektrotehnike i računarstva”.

On ističe da se sve više studenata koji su završili ovaj fakultet vraća u Srbiju, jer za istog poslodavca može da radi i iz svoje zemlje, a mnogi su stekli iskustvo i poslovne partnere te su odlučili da svoj biznis otvore u Srbiji. 

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ OBIŠAO RADOVE NA KLISI Ovo je samo jedan od mnogih urbanih džepova koji će ove godine zasijati novim izgledom na ponos svih nas!

-Mi im dajemo znanje, koje je na nivou inženjera bilo gde u svetu. Isto znanje vam je potrebno za izgradnju mosta na Dunavu u Novom Sadu i u Austriji. Most će se ili srušiti ili neće. Oni moraju da nauče strani jezik. Oni mogu da rade svuda u svetu, jer je ceo svet danas tržiste rada, ali treba sami da donesu tu odluku. Završavajte deco fakultete, ogromna je razlika da li ćete 40 godina nositi hemijsku u džepu ili džak cementa na leđima- reči su prof. Kolakovića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading