SRAMOTAN NAPAD ZAGREBA, ŠTA BI TEK BILO DA IMAJU ISTORIJU!? Srbija nema evropsku kulturu i nasleđe, zato prisvaja hrvatsku
Shutterstock/markoff.lt

Institut reaguje na nedavno usvojeni "Zakon o kulturnom nasleđu" u kojem se navodi da "izdanja dubrovačke književnosti, pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom".

U saopštenju se tvrdi da je i "dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskoga kulturnog dobra".

Vratićemo se u zajedničke institucije kada budu otklonjene prepreke, poručio Milorad Dodik - Alo.rs

Navode da su motivi za usvajanje ovakvog zakona "najverovatnije politički", pa i na, kako kažu, "priznavanje" da je dubrovačka književnost "i hrvatska", a ne samo srpska "kako se donedavno govorilo u srpskim kulturnim krugovima".

Institut smatra, kako navode, "prozirnim i krajnje neprimerenim takav perfidan čin jer su dubrovačka književnost i dubrovačka kultura bili i ostaće isključivo hrvatski, kao jedan od bisera hrvatske hiljadugodišnje kulturne baštine".

Đilas bi da zove policiju - istu onu kojoj je pretio otkazima! (VIDEO) - Alo.rs

Uz podsećanje da je, kako navode, srpska politika nedavno proglasila posebnim, bunjevački jezik, da se, kažu, u Srbiji smatra da je "hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski", iz ovog instituta kažu da je "ovo treći nastavak takve promašene politike".

"Smatramo da je reč o jednako sramnom i nedobrosusedskom, a u krajnjoj liniji kulturno-jezičko neodrživom činu koji zaslužuje krajnju osudu", naveli su iz IHJJ.

Sa razlogom je nazvan "Đitler"! Maltretirao je Rome, a onda nasrnuo na čoveka "naoružanog" cvećem - Alo.rs

Institut smatra da vezivanje Srbije za hrvatsku kulturu i njeno prisvajanje dolazi otuda što , kako navode, garantuje "nekakvu evropsku kulturu i nasleđe koje inače ne bi imali"...

Reagovala je i ministarka za kulturu i medije Nina Obuljen Koržinek, koja je pomenuti zakon nazvala "skandaloznim", Srbiju pozvala da odustane od posezanja za "hrvatskim teritorijama i kulturnom baštinom" i najavila da će reagovati preko Ministarstva spoljnih poslova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Djordije Cvarkov

17.01.2022 19:47

Srbija ima samo slicnosti sa evropskom kulturom. Srbija je nasledila i neguje Vizantijsku kulturu, koja je toliko lepsa, cistija i pozitivnija po ljudski rod da nemamo za čime da žalimo. Najveći zadatak nam je da se odbranimo od zapadnih "vrlina" koje nam uporno nude, kako u kulturno-socijalnom, tako i u zakonodavnom, tržišnom, političkom smislu. A tu nešto grdno ne valja, ni njima se ne svidja njihovo, ali kao da bi im bilo lakše kada bismo i mi upali u njihov vrtlog života i ponašanja.