DODIK PONOVIO: Vratićemo se u zajedničke institucije kada budu otklonjene prepreke
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predstavnici Republike Srpske napustili su zajedničke institucije BiH nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko koristeći se tzv. bonskim ovlašćenjima nametnuo odluku o izmeni krivičnog zakona koja se odnosi na sankcionisane onih koji negiraju događaje u Srebrenici toko poslednjeg rata.

"Mi ćemo poštovati odluke NSRS. Dok se ne riješi problem nametnutog zakona od strane Incka, naši predstavnici će ići samo na sednice kada procene da je to u interesu Republike Srpske", rekao je Dodik i poručio da će raditi na tome da se otklone razlozi zbog kojih nema učešća srpskih predstavnika u radu institucija BiH.


Dodik se pre tri dana u Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je saopšteno, zamolio da mesta na kojima treba da sede predstavnici Republike Srpske ne ostanu prazna i da je to najbolji mogući način borbe za interese entitetskog i srpskog naroda.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da reči predsednika Vučića pokušavaju namerno da se pogrešno interpretiraju, kao i njegov razgovor sa srpskim predsednikom.

"Jedni zabrinutost i jedan interes predsednika Vučića za pitanja u BiH pokušavaju da zloupotrebe. Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto već urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su  sprski predstavnici institucije napustili", rekao je Dodik i istakao:

"Podsetiću da imamo dogovor da srpski predstavnici učestvuju u radu kada se to tiče interesa Republike Srpske". Dodao je da su sva ova dešavanja neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da za to okrive druge.

Dodik je rekao da je visoki predstavnik Kristijan Šmit "luzer" i da je sramota da Nemačka stoji iza njega.

"Republika Srpska ne sme da prihvati takve lažove i mešetare. Ne mogu oni da odlučuju umesto nas. Prolazili smo kroz teške periode i ranije, imali smo i daleko težih pitanja. Nema problema da se dogovara na nivou BiH, ali se tamo moraju uvažavati interesi Republike Srpske", naveo je i istakao:

"Da je neko hteo da izmenama krivičnog zakona postigne mir, onda bi u Inckove brljotine dodao da će pet godina zatvora dobiti i onaj koji nazove Republiku Srpsku genocidnom" kazao je Dodik.

Govoreći o vraćanju nadležnosti, Dodik je kazao da ne razume da Republika Srpska ne može da dobije ono što joj Ustavom pripada.

Kada je, kako je rekao, ranije pitao Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika američkog predsednika, o tome, on mu je, odgovorio da je to "u skladu sa politikama".

"Na to ne smemo da nasednemo jer su politike promenljive", naveo je Dodik,a  prenela Alternativna TV.

 

Komentari (0)

Loading