POTRAGA ZA SPLIĆANINOM I DALJE TRAJE Zabrinjavajuće sličnosti slučajeva Matej Periš i Andrej Marić
Alo! Ilustracija /J.V.

Da li je Splićanina Mateja Periša (27) zadesila sudbina Andreja Marića (15), sina Jasmine Mitrović Marić, nekadašnje savetnice Tomislava Nikolića? Potraga za dečakom koji je nestao na Savi kod Ostružnice trajala je 26 dana, a nađen je čak 123 kilometra dalje, u mestu Ram kod Velikog Gradišta. 

Potresne reči oca Mateja Periša: Sve je to veoma teško! Ne daj Bože nikome... - Alo.rs

Kamere su snimile Mateja 31. decembra 2021. u 1.43 sati kada je izašao iz Beton hale do silaska do Save u 1.52 posle ponoći. Nakon toga mu se gubi svaki trag, što po najcrnjim slutnjama ukazuje na to da se najverovatnije utopio i da je telo u trenutku prijave nestanka, nekoliko sati kasnije, moglo već da stigne do Smedereva! 
Stručnjaci sa kojima smo razgovarali navode da matematički može tačno da se izračuna gde je telo i da se uradi nautička karta ukoliko je Matej zaista završio u Savi.

Sahranili ga kao N. N. osobu

Telo Andreja Marića pronađeno je upleteno u gusto šiblje i nalazilo se u odmakloj fazi raspadanja kada su ga našli alasi. Sutradan je urađena obdukcija i uzeti su uzorci DNK, koji su poslati na analizu u Beograd. Dok se čekala obrada DNK, dete je sahranjeno kao nepoznata osoba na grobnom mestu 66 na Novom požarevačkom groblju. Iz Beograda je tek 14. maja 2013. stigla potvrda da je reč o sinu Nikolićeve savetnice, posle čega je ekshumiran sa požarevačkog groblja i sahranjen u Beogradu.

- Kobnog dana, kada je mladić nestao, brzina Save je bila 14 kilometara na sat, a narednih nekoliko dana u jeku pretrage iznosila je 10 kilometara na sat, dok je temperatura vode bila svega 4, 5 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi je mogao da pliva otprilike 10 minuta, posle čega je najverovatnije došlo do ukočenosti ruku i nogu usled skupljanja krvnih sudova i, nažalost, do utapanja. Pod tom pretpostavkom telo je plutalo između površine i dna reke, a struja ga je nosila prema ušću Save u Dunav, a potom Dunavom prema Vinči. Pretpostavka je da je u trenutku kada je počela potraga već bio kod Smedereva, 70 kilometara dalje od Beograda - kaže ronilac.

Mladen Mijatović izneo najnovije informacije o nestanku Mateja Periša - Alo.rs
- Ukoliko je telo išlo srednjim vodama, tačnije sporednim prolazima, a ne plovnim putem, moglo je da se zakači za panj ili neku drugu prepreku i da završi kod dunavskog ostrva Forkontumac kod Pančeva. Najveća je verovatnoća da je u sidrištu kod Smederava, koje je van matice reke, bliže Smederevskom ostrvu, ali je moguće da se i dalje kreće nizvodno ukoliko se zakačio za neki teži predmet - objašnjava naš sagovornik. 

Policija pretražuje priobalje Save i Dunava 

Policija je prilikom lociranja Matejevog telefona preko baznih stanica uočila  kretanje jednog „objekta“ u Savi.

 - Vreme i trasa kretanja se poklapaju sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini tog snimka se vidi tramvajski most i Brankov most. Pregledan je sav raspoloživ video-nadzor sa novobeogradske strane i video-nadzor ka Pančevačkom mostu, ali Matej nije uočen. Ovo je jedna od indicija zašto kolege pretražuju priobalje Save i Dunava, tačnije obe reke nizvodno - objasnila je policija prilikom rekonstrukcije snimaka s video-nadzora. 

Nestanak Splićanina podsetio je na slučaj Andreja Marića, sina Jasmine Mitrović Marić, nekadašnje savetnice Tomislava Nikolića. Andrej je nestao 24. marta 2013, kada je sa komšijom Ismetom Fekovićem (64) čamcem isplovio na Savu kod Ostružnice da sakupe drva iz reke. Tada su poslednji put viđeni živi, a od samog početka se sumnjalo da su se utopili jer je Sava u to vreme jako nabujala, dok je temperatura vode iznosila svega nekoliko stepeni iznad nule. 
Andrejeva majka Jasmina Mitrović Marić nije mogla da se pomiri sa tragedijom, već je verovala da joj je sin otet. Međutim, posle gotovo mesec dana potrage telo dečaka je nađeno 19. aprila u Dunavu, u mestu Ram kod Velikog Gradišta. Telo njegovog komšije Ismeta nađeno je tek 28. aprila na rumunskoj strani Dunava, kod Hidroelektrane „Đerdap“.
Nestanak mladića iz Splita podigao je Srbiju i region na noge, a javnost pomno prati svaku novu informaciju u nadi da će ova potraga, bez obzira na sve indicije, imati srećan kraj. Potraga i dalje traje. 

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading