UZNEMIRUJUĆA ISTINA Predškolci i mlađi zavisni od igrica, telefona i vašarskih mašina: Od naivne zabave do pakla kocke
Foto: Shutterstock

Naime, čitateljka Alo! I. L. (36) iz Beograda nekoliko meseci je vodila dete jednom ili dva puta nedeljno u zabavni park (ime i lokacija poznati redakciji), gde je ona pila kafu i odmarala se nakon posla, a dete je vreme provodilo igrajući se na raznim igrama.

Pre mesec dana primetila je da dečak na sam pomen ovog mesta, kao i kada prolaze pored te lokacije, počinje čudno da se ponaša. Šestogodišnjak je zavisan od igara.

Da bi proverila svoje sumnje, I. L. je ušla u zabavni park i pitala da li je to uobičajeno i da li su im roditelji već prijavljivali takve slučajeve.

- Radnica mi je u poverenju, tiho, da niko ne čuje, rekla da sva deca koja im redovno dolaze imaju sličan problem. Takođe, otkrila mi je da je istraživala i da nije tajna da su mašine i igre koje tamo postoje bukvalno uvod u stvaranje zavisnosti od kocke u odraslom dobu / besno i uplašeno priča ova mama.

Kako kažu iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Drajzerova“, poslednjih godina sve je veći broj osoba koje nam se javljaju zbog problema koji se mogu definisati kao zavisnosti od kocke, interneta i slično.

- Broj aktivnosti od kojih se može biti zavisan je sve veći, a s napredovanjem tehnologije više je onih kojima su dostupne mašine, aparati i mobilni telefoni od kojih se može razviti zavisnost. Najveća opasnost u ovim slučajevima je to što su kladionice, kockarnice, mobilni telefoni, računari, internet lako dostupni i neprepoznati kao potencijalne opasnosti – objašnjavaju, i dodaju da je velika opasnost da se navedene zavisnosti sve češće javljaju kod mladih.

Specijalni pedagog iz ove ustanove Dragoljub Jovanović za Alo! kaže da su glavni krivci za to što se deca navuku i postanu zavisna od neke igrice, aparata ili igre roditelji.

- Roditelji su ti koji jednostavno moraju da postave granice u vezi s tim što će dete raditi. Jer svaki je roditelj odgovoran, a ne igraonica, zabavni park, igralište ili neko treći. Oni moraju da se edukuju u tom smislu koja je igra dozvoljena za koji uzrast - kaže Jovanović.

UZNEMIRUJUĆA ISTINA Predškolci i mlađi zavisni od igrica, telefona i vašarskih mašina: Od naivne zabave do pakla kocke

Foto: Shutterstock

 

Pored toga, dodaje, i ako je neka igra preporučena za određeni uzrast, na roditelju je da razmisli da li će tu preporuku poslušati.

- Nije samo pitanje dozvole, zabrane ili preporuke proizvođača ili zabavnog parka, već i količine, intenziteta, koliko će puta detetu biti dozvoljeno da ponovi neku akciju. Kao što je i trambolina preporučena za decu stariju od tri godine, ali neki roditelji to ni ne znaju, pa ubace decu od godinu dana, a drugi pak sagledaju svog trogodišnjaka, pa procene da li je to za njega - kaže Jovanović, i dodaje:

- Ako vi, na primer, dete odvedete u zabavni park i dozvolite mu da jednom proba da uhvati plišanu igračku automatskom rukom, ili da pritisne aparat i da osvoji loptu na sreću, kada ono osvoji ili ne osvoji nagradu, najverovatnije je da će tražiti još. Vi ste ti koji će mu objasniti da ne treba da nastavi s tim i zašto, i tako ćete u startu zaustaviti stvaranje zavisnosti - objašnjava pedagog.

KAKO DA IZBEGNETE PROBLEM?             

Iz Drajzerove savetuju sve roditelje kako da izbegnu problem:

- Naučite svoje dete osnovnim činjenicama o drogama i alkoholu.

- Budite mu uzor i podsticaj za zdrav način života.

- Upoznajte njegove prijatelje, znajte gde će biti, kada će se vratiti kući.

- Neka mu kuća bude sigurno utočište.

- Omogućite mu da svoje prijatelje može da dovede kući.

ŠTA DA RADITE AKO VEĆ IMATE PROBLEM?       

- Razgovarajte o problemu kada vaše dete nije pod uticajem droga ili alkohola.

- Jasno odredite svoj stav prema uzimanju droga i alkohola.

- Odredite sankcije za  kršenje pravila ponašanja u kući i dosledno ih se pridržavajte.

- Ako sve to ne pomaže, potražite pomoć stručnjaka.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading