DOKTORKA JOVANOVIĆ PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA Otkrila da li je omikron soj stigao u Srbiju, a evo i šta kaže o raspustu
Foto: Printscreen/RTS

 

"Kao što vidite, pokazatelji u odnosu na broj novoobolelih su nešto bolji, ali kada je u pitanju broj osoba koje su na bolničkom lečenju, on je i dalje veliki", rekla je Jovanović za RTS.

Dodala je da će se na sednici razmatrati i pomeranje raspusta.

"Raspust i neodlazak u školu ne znači da neće biti komunikacije među decom u prostorijama koje nisu škola. Ključno i sasvim sigurno u ovom trenutku je da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera, ali će ta opcija biti razmatrana jer ulazimo u period godine kada je puno proslava, period slava, i katoličkog Božića, novogodišnjih praznika i dolazaka naših ljudi, tj. većeg broja osoba u međunarodnom saobraćaju", kaže Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, tema sednice biće i novi soj koronavirusa – omikron. Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

"U pitanju je novi soj virusa koga treba razmatrati, odnosno koji preti da će jednog momenta ući u našu zemlju", kaže Jovanovićeva i dodaje da treba sačekati sa zaključcima o tome kako se ovaj soj odražava na kliničku sliku i zdravstveno stanje pacijenata.

DOKTORKA JOVANOVIĆ PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA Otkrila da li je omikron soj stigao u Srbiju, a evo i šta kaže o raspustu

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

 

"Ne znamo da li osobe koje su već preležale kovid mogu ponovo da obolele i da li će klinička manifestacija ovog virusa biti sa težim oblicima... I ne znamo da li probija zaštitu vakcinacijom ili ne u potpunosti, ali sigurni smo da osoba koja je vakcinisana ne treba da brine, treba da primenjuje mere i da bude spokojna ukoliko je ostvarila potpunu vakcinaciju i vakcinaciju trećom dozom", rekla je Jovanović.

Poručuje i da opreznost i nadzor putnika koji dolaze u našu zemlju sa teritorije Južne Afrike i zemalja u okruženju moraju da postoje, te da država u tom smislu planira određene mere.

"Procedure postoje, one su i do sada bile primenjivane, ali se moramo vratiti na ovakvu vrstu postupka", kaže Jovanovićeva.

DOKTORKA JOVANOVIĆ PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA Otkrila da li je omikron soj stigao u Srbiju, a evo i šta kaže o raspustu

Foto: Shutterstock

 

 

Upitana da li će se važenje kovid propusnica produžiti i proširiti na druge objekte, direktorka "Batuta" je rekla da o tome u ovom trenutku ne može da govori, ali da su kovid propusnice svakako dale rezultate i da će ta mera ostati, makar u ovakvom obliku.

Poručuje da obazrivost u smislu daljih primena svih preventivnih mera mora da postoji, kao i to da je vakcinacija i prvom, ali i trećom dozom, najefikasniji način da se zaštitimo od virusa.

Dodaje da o merama prevencije treba voditi računa i kod kuće, te da sa prvim simptomima koji se jave odmah treba posumnjati na kovid, iako ne treba zaboraviti ni na simptome i vakcinaciju protiv gripa.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading