SRPSKA SVETINJA ZATVORENA Hilandarski monasi zaraženi koronom: Evo u kakvom su stanju
Shutterstock

Kako je saopštila Zadužbina Hilandara, koja je i zadužena za svetovna dešavanja vezana za ovaj svetogorski manastir, "niko od obolelih monaha nema težu kliničku sliku".

U njenom saopštenju se ističe sledeći opis aktuelne situacije:

"Sveti manastir Hilandar je od nedelje 21. novembra zatvoren za posete zbog nekoliko slučajeva kovida 19 u manastirskom bratstvu. U skladu sa procedurom koja se primenjuje na celoj Svetoj Gori prilikom pojave kovida 19 u nekom od manastira i u Hilandaru je donešena odluka o izolaciji.

Sveštena opština Svete Gore, iako je trenutno u ograničenom obimu otvorena za poklonike, uspostavila je niz mera za sprečavanje širenje korona virusa, među kojima su obavezno testiranje svih pre ukrcavanja na brod za Svetu Goru, ograničenje od po 10 posetilaca dnevno po manastiru i zabrana kretanja između manastira, osim onih sa posebnom dozvolom.

Niko od obolelih monaha u Hilandaru nema težu kliničku sliku i situacija je pod kontrolom. Redovno se održavaju bogosluženja i svakodnevne aktivnosti.

U manastiru borave lekari i medicinski tehničari, članovi Hilandarskog lekarskog društva, koji imaju veliko iskustvo u borbi protiv korona virusa i boravka u „crvenim zonama“. Obezbeđeni su svi lekovi, medicinski materijal i oprema, po najnovijem protokolu za lečenje kovida 19. Svi pozitivni na virus su smešteni u izolaciju i pod stalnim su nadzorom i brigom.

Svi radnici koji rade na obnovi manastira i njegovoj ekonomiji su testirani i nema pozitivnih. Oni neometano rade uz primenu svih epidemioloških mera.

Ukoliko nastupi potreba za bolničkim lečenjem, oboleli će biti upućeni u nadležne zdravstvene ustanove u Grčkoj", navodi se u saopštenju Zadužbine Hilandara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading