HOROR STATISTIKA Zlostavljana svaka peta devojčica u Srbiji
Shutterstock

 

Od 970 devojčica od 13 do 19 godina koje su učestvovale u onlajn anonimnoj anketi čak svaka peta je prijavila da je doživela neki oblik seksualnog nasilja, saopštilo je juče udruženje „Mame su zakon“ povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.

Istraživanje na temu „Prepoznaj nasilje, reci ne“ sprovedeno je tokom druge polovine juna kako bi se ispitala informisanost devojčica od 13 do 19 godina o seksualnom nasilju. Anketa je rađena putem Gugl upitnika i anonimnog je karaktera, a na nju je odgovorilo 970 ispitanica.

- U anketi su devojčice imale mogućnost da same opišu oblik nasilja koje trpe i ono na šta se one često žale je uhođenje, uglavnom na društvenim mrežama, Viberu, Tiktoku. To su neprimereni kometnari na njihov izgled ili fotografije, ismevanje - kaže za Alo! Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Istraživanje je pokazalo i da se seksualno nasilje nad devojčicama i mladim devojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina.

U uzrastu od 15 do 18 godina svaka treća anketirana devojčica prijavila je da je doživela seksualno nasilje, dok se kod ispitanica od 19 godina učestalost doživljenog seksualnog nasilja povećava na procenat od 54,17 odsto, navodi se u saopštenju udruženja „Mame su zakon“.

- Devojčice koje dožive nasilje retko poveravaju nekom svoj problem, trpe, plaše se osude javnosti. Devojke koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja najčešće su se za pomoć obraćale članovima uže ili šire porodice (11,24 odsto), zatim prijateljima (8,4 odsto), školi (4,12 odsto), dok je procenat onih koji su se obratili nadležnim zvaničnim institucijama ispod tri odsto - navodi Macura.

Ona ističe i da je dva puta više ispitanica iz grada izjavilo da poznaje ženu ili devojku koja je doživela neki oblik seksualnog nasilja, pa je zaključak da je seksualno nasilje mnogo prisutnije u gradskim sredinama u poređenju sa seoskim. Macura objašnjava i da se ovaj podatak može obrazložiti gustinom naseljenosti, jer je nasilje u gradu vidljivije i češće nego na selu.

- Našu pažnju privukao je i podatak da 90 odsto devojčica žele da o ovim problemima razgovaraju u školi. Mnoge od njih su zbunjene i još uvek ne znaju dovoljno o svim fiziološkim promenama koje im se dešavaju pubertetu. Često ne umeju da prepoznaju granicu od koje kreće seksualno uznemiravanje koje se manifestuje kroz lascivne komentare, neprijatne poglede, poruke, prozivanja - objašnjava za Alo! Tatjana Macura.

Podaci

Ovi podaci ukazuju na potrebu veće prisutnosti edukacije na temu seksualnog nasilja kroz preventivne radionice namenjene mladim ženama i devojkama koje imaju za cilj edukaciju, osnaživanje i informisanje o prevenciji nasilja.

Imajući ove zaključke u vidu, udruženja najavljuju da će se obratiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zatim i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa predlogom da se organizuju radni sastanci na kojim bi se diskutovalo o dobijenim rezultatima i predlozima kako bi se moglo odgovoriti na očigledne postojeće potrebe, navodi se u saopštenju.

Šta trpe

Kada je traženo od ispitanica da prepoznaju koja bi sve ponašanja označile kao seksualno nasilje, one su mnogo češće birale odgovore koji podrazumevaju neprikladni i neželjeni fizički kontakt u odnosu na odgovore koji podrazumevaju verbalno nasilje.

Po informacijama koje su dostupne devojčicama, 89,3 odsto njih smatra da se seksualno nasilje nad ženama i devojčicama javlja svakodnevno ili često.

- 69,56 % se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje

- 63,77% da je doživelo psihičko/fizičko nasilje od strane partnera ili drugih osoba

- 52,66% se izjasnilo da je bilo uhođeno

-  15,45% doživelo je seksualno nasilje koje je počinio partner ili druga osoba

Obratite pažnju, nije pubertet

Devojčice koje doživljavaju nasilje, često se zatvaraju u sebe, podaci pokazuju da se 70 odsto njih nikome ne poveri. Devojčice menjaju ponašanje, što svi primećuju, ali za takvu promenu opravdanje se traži u pubertetu, što je potpuno pogrešno.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading