PRVI U SVETU DOBIJAMO NOVI LEK PROTIV KORONE Lončar otkrio: Potpisan je ugovor sa "Fajzerom"
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa koji je razvila američka kompanija „Fajzer” smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je potpisan ugovor sa predstavnicima te kompanije o distribuciji tog leka Srbiji i da će naša zemlja biti prva u svetu koja će imati novi medikament.

– Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa ‘Fajzerom’ i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija – kazao je Lončar.

Kon: Očekujemo pad broja zaraženih

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će kovid propusnice, koje prema najnovijoj odluci važe od 20 časova umesto od 22 u ugostiteljskim objektima, dovesti do blagog pada novozaraženih u narednih nedelju dana do dve.

Kon je ponovio da medicinski deo Kriznog štaba i dalje traži potpuno zatvaranje na 10 dana, jer bi to, kako kaže, dovelo do naglog pada novozaraženih i imalo više efekta.

Potpuna dominacija delta soja

Aleksandra Knežević iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja, već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading