TEMPERATURNA INVERZIJA U SRBIJI Meteorolozi upozoravaju: Trajaće još nekoliko dana, dobro se obucite
Alo/ Ilustracija

Dok je jutarnja temperatura na teritoriji skoro cele Srbije ovoga jutra u minusu, na planini Kopaonik je čak 6 stepeni. Zanimljivo je i to što je za razliku od mnogih gradova sa jutarnjom maglom i sumaglicom, jutro na planini osvanulo je vedro i sunčano.

Za ovakvu pojavu postoji i meteorološko objašnjenje.

Naime, Srbiju je danas zadesio fenomen temperaturne inverzije, na koju ukazuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), te je usled ove pojave temperatura u brdsko-planinskim predelima jutors bila viša u odnosu na kotline i nizije.

Prema vremenskoj prognozi narednih dana, ovakva jutarnja temperatura na Kopaoniku će čak ići i jedan stepen više.

Šta je temperaturna inverzija?

Kako stručnjaci objašnjavaju suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane - da umesto da temperatura pada kako se penjemo naviše, ona zapravo raste.

Printscreen/ RHMZ

 

Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija. Dok u normalnim uslovima temperatura opada sa porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se, dakle, dešava suprotno.

Temperaturna inverzija se najčešće dešava tokom hladnih, stabilnih zimskih dana, kad se velika količina hladnog vazduha spusti u doline, dok su planinski predeli na suncu. U takvim uslovima, temperature raste u skladu sa nadmorskom visinom, pa tako nizije mogu biti u dubokom minusu, dok na planinima može biti i 10 stepeni više.

Kada je tlo u toku noći zbog hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim tim, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na malo više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe "u sendviču", jer je i ispod i iznad njega hladan vazduh.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading