DETALJNA PROGNOZA METEOROLOGA ČUBRILA Prvo temperature iznad proseka, a onda se sve menja posle 2. novembra
Alo/ Ilustracija

U drugom delu nedelje košava će slabiti, doći će do otopljenja, tako da bi kraj ovog i početak sledećeg meseca bili relativo topli. Već oko 2. novembra, dolazi nam kišovito i malo hladnije vreme, napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo. 

-  Danas tokom dana pretežno sunčano, ali prohladno. Od sredine dana u košavskom području umeren i jak, na jugu Banata i vrlo jak jugoistočni vetar odnosno košava, dok će duž Jadrana biti umerenog juga i istočnjaka, dok će na severnom početi bura. Dnevni maksimum od 7 do 14 stepeni Celzijusa. U utorak i sredu nad najvećim delom regiona pretežno sunčano, ali suvo, samo ponegde nad jugu i jugozapadu regiona u utorak posle podne uz više oblaka moguća pojava slabe kiše - piše Čubrilo.

U košavskom području do srede posle podne vetrovito, dok će vetrovito biti i duž obale Jadrana.

- S obzirom na više oblaka i vetrovito vreme minimumi će uglavnom biti iznad nule i trebalo bi se kretati od -1 do 6 stepeni Celzijusa, dok bi se dnevni maksimumi kretali od plus 7 do 14 stepeni Celzijusa. Na moru i jugu regiona i do 18 stepeni Celzijusa. U drugom delu sledeće nedelje sa jačanjem ciklonske aktivnosti nad Velikom Britanijom ka nama bi se pokrenulo toplije stujanje, te bi uz pretežno sunčano vreme dnevni maksimumi bili u postepenom porastu i za naredni vikend bi trebalo da se kreću od 13 do 19 stepeni Celzijusa, što je iznad proseka, dok bi prvih dana novembra bilo još toplije uz maksimume koji bi ponegde bili i oko 22 stepena Celzijusa.

 

 

- Tih dana bi ponovo počela jaka i olujna košava, kao i jugo na Jadranu. Oko 2. novembra treba očekivati naoblačenje, prvo na jugozapadu i zapadu regiona koje bi uslovilo mestimičnu kišu, a to naoblačenje bi se narednog dana proširilo i nad ostali deo regiona. Usledilo bi manje zahlađenje tako da snega ne bi bilo nigde ispod 1.300 metara nadmorkse visine - prognozira Čubrilo.

- Dalji razvoj siinptike se razlikuje na dva glavna modela: GFS forsira jače zahlađenje, prolazan, planinski sneg, dok cluster ECMWF-a barem do oko 07. novembra ima sinoptiku koja bi nam donosila kišovito, ali relativno toplo vreme. To je svakao predalek period za oba modela, posebno što će oko 02. novembra uslediti promena sinoptike. Svakako deluje da bi posle nekoliko suvih i prohladnih dana usledio period relativno toplog vremena koji bi se oko 02. novembra završio pogoršanjem i manjim zahlađenjem - zaključio je meteorolog.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading